Nová akce ministerstva školství: Amatéři do škol…

26. 05. 2019 17:00:00
Po akcích mléko a ovoce do škol MŠMT vyhlašuje novu akci amatéři do škol. Vysoký počet nekvalifikovaných kantorů chce řešit přilákáním tisícovek dalších lidí bez pedagogického vzdělání do školství. Soutěž Absurdita roku má vítěze

Dokážete si představit, že místo vystudovaného lékaře bude vaše děti léčit inženýr v bílém plášti? A co kdyby nový dům pro vaši rodinu vyprojektoval místo architekta absolvent psychologie? Dostavíte se k soudu a místo advokátů, žalobců a soudce jsou zde jen veterináři. Svět se zbláznil? Nikoliv! Je to jen obdoba návrhu změny zákona o pedagogických pracovnících, který chce ministerstvo školství předložit poslancům a senátorům ke schválení.

Podle této novely bude moci vyučovat na základních a středních školách absolvent jakékoliv vysoké školy. Tedy nejen absolventi pedagogických fakult nebo učitelských programů na VŠ, jak je tomu dnes, ale rovněž inženýři, veterináři, architekti, lékaři, právníci, sociologové apod. To, že v průběhu studia nestudovali pedagogiku ani didaktiku úředníkům z ministerstva školství zřejmě nevadí. Že nemají žádnou pedagogickou praxi, rovněž nikoho nezajímá. Ať si klidně zaexperimentují na dětech, co vydrží a co už ne. A když se bude o jimi obsazené místo ucházet vystudovaný pedagog, bude mít prostě smůlu. Učitel ať jde dělat něco jiného, než to, co pět let studoval na univerzitě, třeba lékaře, inženýra, právníka, architekta, sociologa nebo veterináře...

Politici se snaží veřejnosti tento nápad prodat v atraktivním balíčku pod označením „odborníci z praxe do škol“, uvnitř tohoto balíčku ale není nic jiného, než krásně zabalený amatér, v horším případě diletant. Jádrem problému je to, že změna zákona nespecifikuje, že by vystudovaný psycholog vyučoval například pouze psychologii na gymnáziu, nebo že by inženýr učil výhradně matematiku na střední odborné škole. Klidně mohou oba učit češtinu, dějepis, chemii nebo tělocvik na základce. Nejlépe ve třídě s inkludovanými žáky, tedy dětmi s lehkým mentálním postižením, hyperaktivitou, poruchami pozornosti, autismem nebo psychiatrickou diagnózou. Že s vyučováním těchto žáků společně s ostatními ve třicetihlavé třídě mají velké problémy i vystudovaní učitelé, nikoho nezajímá. Speciální pedagogy ve školách přece nahradí „odborníci z praxe“. Ostatně inkluzionisté prosazují nahrazení drahých speciálních pedagogů levnými asistenty pedagoga, kteří nepotřebují mít vysokoškolské vzdělání, už dlouho a bohužel velmi úspěšně, protože jim v tom ministerstvo školství vychází vstříc.

Ministr školství se tímto návrhem snaží „vyřešit“ problém s chybějícími učiteli. Ředitelé škol marně shánějí učitele fyziky, informatiky, cizích jazyků nebo prvního stupně. Proč? Protože platy ve školství jsou mnohem nižší, než jaké dostanou v jiných oborech. A tak v době nízké nezaměstnanosti, která vyhnala mzdy vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců velmi vysoko, snadno najdou uplatnění jinde. Navíc je přestane deptat byrokracie, která za poslední roky ve školství obludně narostla. „Řešení“, kdy má nedostatek kvalifikovaných pedagogů zachránit přijímání nekvalifikovaných pracovníků, je hodno spíše Kocourkova a jedná se o žhavého kandidáta na absurditu roku.

Obávám se, že toto opatření nepomůže a že se „odborníci z praxe“ do škol nedostaví. Současná platová hladina učitelů je totiž jen na šedesáti procentech průměrné mzdy vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců. Těžko někdo půjde do školství za nižším platem. Překvapeni budou hlavně ti, kdo si myslí, že učitel končí s prací v poledne (nejpozději ve dvě hodiny odpoledne) a zbytek dne má volno. Pedagogická komora uspořádala anketu mezi třídními učiteli, z níž vyplývá, že pracují více než 9 hodin denně (obdobně dopadlo šetření mezi německými učiteli). Jejich příplatek za třídnictví tak vychází na 25 korun za hodinu, což je třikrát méně než minimální mzda. Největší nadšence záhy odradí již zmiňovaná administrativa, kterou ministerstvo školství zahltilo školy, ředitele i učitele.

V médiích se neustále píše o tom, že učitelům vzrostly platy o 15 procent. Z oficiálních statistik ministerstva školství ale vyplývá, že v roce 2018 dostali jen o necelých 11 procent více. Průměrná mzda v České republice přitom vzrostla o 8 procent. Učitelé si tedy polepšili oproti ostatním zaměstnancům o pouhé tři procentní body! Není divu, že je to nijak nenadchlo a dál opouštějí školství...

Někdo ale musí děti ve školách alespoň pohlídat, když už ne je přímo něco naučit. Lze tudíž očekávat další kroky. Ministerstvo školství odhaduje, že bude po spuštění reformy financování škol v příštích letech potřeba deset tisíc učitelů navíc. Možná už má v šuplíku další novelu, která umožní, aby ve školách vyučovali nejen lidé bez pedagogického vzdělání, ale bude stačit, aby měli maturitu nebo alespoň základní vzdělání nebo byli alespoň svéprávní... Místo označení učitel se můžeme vrátit k původnímu významu slova kantor. (Návrat k zaměstnávání vysloužilých vojáků bohužel zkrachuje, protože ti do školství nebudou chtít nastoupit – jednak kvůli nebezpečnosti tohoto povolání, ale hlavně proto, že dostávají výsluhy a nemají potřebu si takto přivydělávat.)

Hlavní příčinu, proč pedagogové odcházejí ze škol a proč je obtížné sehnat vystudované učitele, vláda řešit nechce. Jsou to nízké nástupní platy a jejich velmi pomalý růst – učitel musí čekat až 8 let než postoupí do vyšší platové třídy a dostane o několik stovek korun měsíčně více. Politici chtějí dostat do škol nepedagogy, ale nebylo by lepší, aby se do školství vrátili vystudovaní učitelé, kteří z něj odešli pryč za lepšími pracovními podmínkami? To by se ale museli politici postarat o zlepšení těch podmínek k práci, což je mnohem náročnější, než pustit do škol učit kdekoho...

Pokud se někdo domnívá, že „odborníci z praxe“ budou učit kvalitněji, velice se mýlí. Česká školní inspekce provedla šetření, z něhož vyplývá, že nekvalifikovaní učitelé vyučovali méně kvalitně než kvalifikovaní. A stejný případ nastal u aprobovaných učitelů – ti učili lépe než neaprobovaní. Stačí použít trochu selského rozumu a je všem hned jasné, že absolvent lékařské fakulty bude lepším doktorem než inženýr, absolvent architektury lepší architekt než psycholog a absolvent práv lepší soudce než veterinář.

To jen „experti“ z Eduinu pomýleně hlásají, že amatéři budou lepšími učiteli než vystudovaní pedagogové. Doufám, že nakonec zvítězí zdravý rozum a že poslanci ani senátoři tuto novelu neschválí.

Článek vyšel v upravené podobě v tištěné MF DNES 23. května 2019 pod názvem Čas amatérů za katedrou.

Autor: Radek Sárközi | neděle 26.5.2019 17:00 | karma článku: 43.43 | přečteno: 13998x

Další články blogera

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 639 | Diskuse

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma článku: 13.31 | Přečteno: 635 | Diskuse

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma článku: 33.57 | Přečteno: 3962 | Diskuse

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma článku: 35.30 | Přečteno: 3439 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 14.30 | Přečteno: 136 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 349 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 373 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3761

Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...