Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plagův školský PES aneb Chaos a improvizace pokračují

Žáci 2. stupně ZŠ se vrací do škol. Bohužel pouze na týden, protože je čeká tzv. rotační schéma. Toto týdenní střídání distanční a prezenční výuky nedává smysl, protože se týká jen malého počtu dětí. Epidemii to příliš nezpomalí.

V pondělí 30. listopadu 2020 se otevírají základní školy pro všechny žáky. Většina z nich se bude učit prezenčně, část žáků ovšem čeká tzv. turnusová výuka, kdy stráví týden ve škole a týden doma. Toto rotování extrémně zatíží ředitele škol, učitele, žáky i jejich rodiče. Epidemický efekt střídavé výuky je přitom minimální, protože ke snížení vzájemného počtu kontaktů moc nepřispěje.

 

V běžné základní škole se bude prezenčně učit celý první stupeň plus všichni žáci 9. ročníků.  To je šest devítin z celkového počtu ročníků. Na prezenční výuku zároveň nastoupí polovina žáků 6. až 8. tříd. Celkem se tudíž sejde ve škole ve stejnou dobu více než 83 procent dětí a samozřejmě všichni učitelé. Ti už nebudou moci vyučovat z domova na dálku. Většinu hodin musí odučit prezenčně. Mezitím budou odbíhat do svých kabinetů nebo prázdných tříd, odkud mohou vyučovat on-line zbylé žáky, kteří zůstali doma na distanční výuce…

 

Jelikož první stupně základních škol bývají početnější než stupně druhé, často se bude výuka na dálku týkat méně než 15 procent žáků školy. Ti mají navíc nárok vyzvednout si oběd ve školní jídelně. V ní se tudíž může denně vystřídat 100 procent žáků. K čemu jsou všechny manévry s rotační výukou, když bude její epidemický efekt naprosto mizivý?

 

Podobných nedomyšleností je v novém protiepidemickém systému více. Je to tím, že opatření pro školy nebyly konzultovány s lidmi z praxe. Ministr školství Robert Plaga nekomunikuje se zástupci organizací sdružujících pedagogy. Ohledně dotazů, kolik škol skončilo v karanténě a proč byla nastavena opatření zrovna takto, odkazuje mechanicky na Ministerstvo zdravotnictví. Úředníci z Ministerstva zdravotnictví na stejné dotazy odpovídají, že je třeba kontaktovat ministerstvo školství… Toto „rotační schéma“ se byrokratům evidentně zalíbilo – místo snahy problém vyřešit, přehodí horkou bramboru na jiný úřad.

 

Když se učitelé ozvali, aby pro ně jejich ministerstvo zařídilo respirátory, odkázal je Robert Plaga na zřizovatele škol. Jenže mateřské a základní školy zřizují jednotlivé obce. To by znamenalo, že více než 2500 starostů začne narychlo shánět ochranné prostředky pro pedagogy. Mnohem efektivnější by bylo, kdyby je hromadně nakoupila vláda. Už není třeba dovážet respirátory pochybné kvality z Číny, protože v Česku máme výrobce kvalitních nanoroušek. Obdobně by měl stát zajistit preventivní testování na koronavirus ve školách. Překvapuje mě, že ačkoliv se školy již otevřely, teprve nyní se začíná diskutovat o tom, zda testovat jen učitele nebo i žáky a jestli  plošně či jen náhodně. Učitelé by ocenili, kdyby se začalo testovat alespoň v těch školách, kde se koronavirus vyskytl, což se mnohdy neděje. Například se netestovaly děti nebo hygieny nestíhaly trasovat a posílat lidi na testy.

 

V červnu měli rodiče nárok na ošetřovné, i když se školy otevřely. Některé rodiny se totiž bály posílat děti do školy, protože žijí ve společné domácnosti s rizikovou osobou, například sedmdesátiletou babičkou, nebo nemocným příbuzným, o kterého pečují. Nyní, kdy je epidemická situace mnohem horší, tuto možnost nemají. Robert  Plaga to „řeší“ odkazem na resort práce ministryně Jany Maláčové. Pokud by nebyla legislativa k ošetřovnému v červenci zrušena, protože nikdo nepočítal s druhou vlnou koronaviru, ulehčilo by to především mateřským školám. Ty zůstaly po celou dobu otevřené prakticky bez omezení. Vláda nepřijala žádná opatření, která by alespoň částečně ochránila zdraví učitelek a rodin dětí. Například na Slovensku musí být ve školkách zajištěna homogenita tříd, u nás se ráno a odpoledne třídy spojují jako dřív.

Růst počtu pražských mateřských škol v karanténě v průběhu října 2020

 

Pedagogická komora si vyžádala od ministerstva školství statistiky, v kolika mateřských školách, byla v tomto školním roce vyhlášena karanténa. MŠMT odpovědělo, že tyto údaje nesleduje, ať se obrátíme na jednotlivé krajské hygienické stanice. Z týdenních reportů, které hygieny zasílají na Ministerstvo zdravotnictví, vyplývá, že v průběhu října došlo k rychlému nárůstu počtu mateřinek v karanténě. Například v Praze to bylo na začátku října 18 MŠ, ale na konci října už 109 MŠ, což je více než 25 % všech mateřských škol na území hlavního města. Zlínský kraj hlásí, že od září do konce října byla vyhlášena karanténa ve 41 % MŠ. Z Jihlavy přišla nejprve odpověď, že na Vysočině neposlala krajská hygienická stanice do karantény žádnou mateřskou školu. Po mém upozornění, že to nemůže být pravda, obdržela Pedagogická komora statistiky, z nichž vyplývá, že na konci října byla vyhlášena karanténa v 25 % MŠ tohoto kraje… Tyto údaje by se měly zveřejňovat automaticky, o což marně usiluji od dubna. Bohužel některé krajské hygieny na mou žádost o zaslání statistik vůbec neodpověděly. Mateřskou školu ovšem může uzavřít její ředitel i z jiného důvodu, než je karanténa. Například do ní rodiče přestanou posílat kvůli kovidu své děti, nebo onemocní většina učitelek. Tyto případy se ve statistikách neobjeví vůbec. Mělo by je evidovat ministerstvo školství, ale jeho úředníci to bohužel nedělají. Na jaře byl takto omezen provoz v 95 % českých mateřských škol. To už je mohla vláda plošně uzavřít, stejně jako to udělali na jaře Slovensku nebo nyní v Rakousku. Jaké procento mateřských škol muselo teď na podzim přerušit nebo omezit provoz, se asi nikdy nedozvíme, protože tato data v Česku nikdo nesbírá ani nevyhodnocuje.

 

Zdá se mi, že jsme od jara příliš nepokročili a nepoučili se z minulých chyb. Pokračuje chaos a improvizace. Vláda krizová opatření řádně nevysvětluje ani nezdůvodňuje. Původní SEMAFOR nahradil nový PES. Plošně se otevírají školy, přestože v jednom kraji je aktuálně reprodukční číslo 0,7 (3. stupeň rizika), ale v jiném je vyšší než 1 (tedy stále nejvyšší 5. stupeň). Kdo tomuto přístupu vlády nerozumí, nechť zvedne ruku… Takhle nás brzy čeká třetí vlna a další lockdown.

 

Tento komentář vyšel původně 26. listopadu 2020 v tištěné MF DNES pod názvem " Školský chaos a improvizace" v mírně upravené podobě.

 

Autor: Radek Sárközi | sobota 28.11.2020 17:17 | karma článku: 38,59 | přečteno: 6232x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3964x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15492x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Budou ředitelé škol nuceni propustit asistenty pedagoga? aneb Inkluze počesku...

Inkluzivní vzdělávání je finančně velmi náročné, jak dokazují statistiky ze zahraničí. Snaha vlády vymyslet „inkluzi počesku“ (tj. bez peněz) dopadne negativně především na děti...

13.8.2023 v 13:55 | Karma: 35,94 | Přečteno: 12223x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Falešná garance učitelských platů rozdělila pracovníky škol

Závidíte učitelům, že budou mít garantován plat ve výši 130 % průměrné mzdy v ČR? Není co závidět... Ve skutečnosti vládní poslanci schválili legislativní paskvil, který učitelům nic negarantuje. Jejich platy se naopak propadly...

29.4.2023 v 17:00 | Karma: 34,69 | Přečteno: 4557x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Když stávkují už i filozofové, je to hodně špatné…

Akademičtí pracovníci humanitních a společenskovědních fakult demonstrují kvůli nízkým mzdám na náměstích. V rámci akce Hodina pravdy dokonce vyhlásili první jednodenní stávku. Vyhoví vláda Petra Fial jejich oprávněným požadavkům?

7.4.2023 v 18:00 | Karma: 14,08 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Postaví se ministr školství Vladimír Balaš za pedagogy, nebo bude hlasovat proti nim?

Podpoří poslanec a zároveň ministr školství Vladimír Balaš svým hlasováním ve Sněmovně kvalifikované učitele a více peněz pro pedagogické pracovníky, nebo pošle ČR na cestu úpadku kvality ve vzdělávání a nekonkurenceschopnosti?

3.4.2023 v 19:00 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1575x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Fialova vláda obelhala důchodce i pedagogy. Kdo přijde na řadu teď?

Babišova vláda své sliby vůči učitelům splnila. Po dlouhých letech půstu se stalo vzdělávání rozpočtovou prioritou. Současná vláda finance na školství opět škrtá. Reálné platy ve vzdělávání klesly o 16 %. Nejvíce ze všech oblastí.

12.3.2023 v 18:50 | Karma: 35,95 | Přečteno: 3096x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Eduin - odborníci na vzdělávání, nebo aktivističtí novináři?

Z oblasti školství dostává v českých médiích největší prostor lobbistická neziskovka EDUin, nikoliv organizace sdružující tisícovky pedagogů nebo stovky ředitelů škol. Kdo jsou pracovníci EDUinu? Většinou jde jen o novináře...

11.3.2023 v 21:21 | Karma: 26,62 | Přečteno: 836x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Babiš nebo Pavel? Nehádejme se mezi sebou kvůli prezidentským volbám

Voliči v prvním kole vybrali dva kandidáty na prezidenta republiky. Kampaň Andreje Babiše a Petra Pavla je velmi ostrá, protože jde o moc. Občané by ale jejich soupeření neměli přenášet do svého soukromého života.

26.1.2023 v 18:00 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Blamáž s Etickým kodexem učitele

V prosinci představil ministr školství Vladimír Balaš na tiskové konferenci Etický kodex učitele, který iniciovala Učitelská platforma. Text je prý výsledkem konsenzu 14 organizací. To ovšem není pravda. Vznikl spíše paskvil...

5.1.2023 v 18:18 | Karma: 27,60 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nepovedená revoluce ve výuce (nejen) Informatiky

Proč se skoro polovina základních škol nezapojila do výuky nové Informatiky, když je to podmínka pro získání peněz na nákup počítačové techniky a výukových programů? Buď o tom ředitelé škol nevěděli, nebo se změnami nesouhlasí...

19.9.2022 v 18:30 | Karma: 36,16 | Přečteno: 6099x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Petr Gazdík by se měl vzdát poslaneckého mandátu a vrátit se zpět do školy jako učitel

Nejlepším řešením by bylo jmenování úřednické vlády po dobu předsednictví České republiky EU a následné brzké předčasné volby. Ty lze organizačně spojit s volbami prezidentskými.

23.7.2022 v 17:00 | Karma: 44,30 | Přečteno: 6903x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Proč nerušit víceletá gymnázia

Víceletá gymnázia chrání nejlepší žáky před zpackanou inkluzí na ZŠ. Nabízejí chytrým a pilným dětem kvalitní vzdělávání. Alternativou veřejných víceletých gymnázií jsou soukromé ZŠ, na které ovšem některé rodiny nemají finance.

20.7.2022 v 18:00 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Úkoly pro nového ministra školství

Profesor Vladimír Balaš (STAN) nastupuje do úřadu po Petru Gazdíkovi a Robertu Plagovi – dvou nejhorších ministrech školství v dějinách samostatné ČR. Bude ministrem učitelů a žáků nebo lobbistů a podnikatelů jako jeho předchůdci?

28.6.2022 v 18:00 | Karma: 18,08 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Druhý cizí jazyk na základních školách – povinný nebo volitelný?

Měl by být další cizí jazyk na 2. stupni ZŠ povinný, volitelný nebo nepovinný? Co navrhuje ministerstvo školství a jak to vidí učitelé. Kolik českých žáků maturuje z jiného cizího jazyka, než je angličtina...

21.5.2022 v 16:16 | Karma: 17,39 | Přečteno: 968x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Obrana Cermatu a jeho přijímacích zkoušek na střední školy

Jednotná přijímací zkouška je nejspravedlivější z možných řešení, jak vybrat z uchazečů o studium na středních školách ty s největší šancí uspět u maturity. I proto máme jen 5 % žáků, kteří maturitu nezvládnou ani na třetí pokus.

22.4.2022 v 18:30 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Kvalitní vzdělání je nejlepší investice. Vláda by na školství šetřit neměla

Zatímco vláda Andreje Babiše jako první v historii samostatné České republiky výrazně navýšila finance pro vzdělávání, nová vláda Petra Fialy začala seškrtáním výdajů na školství o 5 miliard. Nakonec je tam ale musela vrátit...

6.4.2022 v 17:17 | Karma: 21,83 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.