Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plaga a Rážová hodili mateřinky přes palubu. Otevření škol je v nedohlednu…

Ministr školství Robert Plaga i hlavní hygienička Jarmila Rážová ignorovali varovné signály, že se epidemie šíří přes školy do rodin. Důsledkem je spousta hospitalizovaných a bohužel i zemřelých prarodičů dětí a rodičů pedagogů.

Od 1. března 2021 jsou zavřené všechny školy včetně mateřských. Vláda hovoří o třech týdnech, ale školy zůstaly zavřené vždy déle, než bylo původně ohlášeno. Rodiče by se vzbouřili, kdyby ministr zdravotnictví vyhlásil, že se školy zavírají na tři měsíce. Proto se znovu volí salámová metoda opakovaného prodlužování opatření. Tento přístup je ovšem kontraproduktivní, protože brání schválení koncepčního řešení alespoň na půl roku dopředu. Pár týdnů uzavřených škol se dá nějak přečkat, říkáme si. Problém je, že takto improvizujeme již rok. Protiepidemická opatření jsou polovičatá, nepřinášejí výsledky a o to déle pak trvají. Přestaňme opakovat chyby a využijme zkušenosti ze zahraniční.

 

Hlavním viníkem současné situace ve školství je ten, kdo stojí v jeho čele – ministr Robert Plaga. Ignorováním problémů, na které ho ředitelé škol i učitelé opakovaně upozorňovali, dopustil, že se koronavirus masivně rozšířil ve školách a přes ně dál do rodin dětí i učitelů. Pan ministr s nikým nekomunikuje a na návrhy efektivních opatření od pedagogů z praxe po celou dobu epidemie nereaguje. Alibisticky tvrdí, že o opatřeních rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. To je sice formálně vyhlašuje, ale které opatření je efektivní a které ve školách nebude fungovat, musí říct právě ministr školství po projednání návrhů s pedagogy z různých typů škol.

 

Neschopnost a neochota Roberta Plagy řešit krizové situace dopadla nejvíce na mateřské školy. Přestože všude kolem řádil koronavirus, ve školkách nebyla přijata prakticky žádná opatření. Ředitelky mateřinek obdržely z ministerstva školství manuál plný doporučení typu „více větrejte okny“, „vynášejte koše alespoň jednou denně“, „stírejte podlahy namokro“. Na celý rok 2020 pak dostal každý pracovník ve školství 10 kusů respirátorů pochybné kvality. A to je vše. Když na Slovensku vláda plošně uzavřela mateřské školy, v Česku zůstaly otevřené. Když Slováci zavedli ve školkách pravidlo, že se během dne nesmějí spojovat různé třídy, aby se omezilo případné šíření koronaviru, Robert Plaga neudělal nic. Když v Rakousku a Německu vlády uzavřely mateřské školy s výjimkami pro děti rodičů pracujících v klíčových profesích, náš ministr školství mlčel. A když byl osloven učitelkami z mateřinek, které shromáždily tisíce podpisů pod petici žádající, aby alespoň neformálně oslovil rodiče, kteří nepracují, ať své děti dočasně neposílají do školek, udělal pravý opak – že prý jsou mateřské školy veřejná služba…

 

Většina dětí nakažených koronavirem nemá viditelné příznaky. Bez testů nelze určit, zda jsou či nejsou přenašeči. Když se u dítěte respirační choroba projeví, má zůstat doma. Zde zase zcela selhala hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ta měla vydat jednotnou metodiku pro krajské hygienické stanice se závazným postupem: Když se ve třídě vyskytne osoba covid pozitivní, je třeba poslat do karantény okamžitě celou třídu a děti i učitele z ní rychle otestovat. Místo toho uvedla, že do karantény se posílá škola, až když je 30 % dětí nebo učitelů nakažených. Na základních školách šel do karantény často jen spolužák z lavice, případně ještě dva žáci z lavice před ním.

Strmý nárůst nakažených dětí a žáků otevřených MŠ a ZŠ.

 

Kvůli minimálním opatřením se školy staly semeništěm koronaviru. Podle údajů ÚZIS se nakazilo 41 940 pedagogů (75 % v práci), hospitalizováno bylo 706 pedagogických pracovníků a 25 z nich bohužel zemřelo. Po pracovnících integrovaného záchranného systému jsou učitelé covidem nejvíce zasaženou profesí. Pedagogická komora si nechala zpracovat grafy z veřejně přístupných údajů ministerstva zdravotnictví. Vyplývá z nich, že počet dětí pozitivně testovaných na koronaviru v daném týdnu je nyní nejvyšší za celou dobu epidemie. V půlce února byl o 38 % vyšší, než činí průměr za celou ČR. Naopak u žáků, kteří zůstali na distanční výuce, je průměr nižší. Oproti lednu se počet dětí, které skončily kvůli koronaviru v nemocnici, dostal v únoru na skoro dvojnásobek. Koronavirus se od začátku roku 2021 vyskytl v řadě krajů až v polovině mateřských škol. Tento vývoj nešlo nadále ignorovat a školky musely být uzavřeny. Smutným důsledkem nedostačujících opatření ve školách jsou rodiny, kterým někdo zemřel nebo si po zbytek života ponese trvalé zdravotní následky nákazy. Většinou jde o prarodiče dětí nebo rodiče učitelů.

 

Z hlediska protiepidemických opatření se pro školy řadu měsíců nic neudělalo. Ministr školství zahltil ředitele nesmyslnými změnami typu novela zákona o pedagogických pracovnících, úpravy inkluzivní vyhlášky, navýšení počtu hodin přímé pedagogické činnosti učitelům, zrušení financování chův k dvouletým dětem v mateřských školách, překopání maturit z cizího jazyka, proškrtání rámcových vzdělávacích programů apod. O změnách se přitom všichni dozvídají na poslední chvíli. Ředitelé obdrží z MŠMT v neděli datovou schránkou informaci, co platí od pondělí. Například zmíněná novela inkluzívní vyhlášky vyšla 31.12.2020 s účinností od 1.1.2021. Když nemáte Instagram, ani se nedozvíte, co se chystá – například, že nechal Robert Plaga hlasovat maturanty, která část maturit by se měla zrušit. Rodiče se často dozví o chystaných změnách dříve z médií, než jsou oficiálně sděleny ředitelům. A tak stovky rodičů telefonují denně do školy, co vlastně platí a co ne. Tam jim ale nikdo nedokáže odpovědět, protože příslušné opatření oficiálně nevyšlo, jen ho Robert Plaga zmínil na své Twitteru…

Nárůst počtu hospitalizovaných dětí a mládeže v únoru 2021

 

Až v posledních dnech se začalo ve školství něco hýbat kupředu. Ministr připravuje plán otevírání škol, který měl mít hotový v srpnu 2020. Do škol vláda dodala další várku respirátorů pro učitele, čemuž se Robert Plaga opakovaně bránil – prý je mají nakoupit zřizovatelé škol (to ovšem není příliš efektivní, aby 2 500 starostů začalo paralelně googlit, který typ respirátoru zakoupit…). Pracovníci škol se stali jednou z prioritních skupin pro očkování proti koronaviru a už se mohou registrovat do rezervačního systému (s výjimkou učitelů z vysokých škol, na které vláda zapomněla). To vše ovšem není výsledkem aktivity Roberta Plagy, nýbrž nátlaku školského výboru Poslanecké sněmovny, který přijal usnesení s řadou úkolů pro ministerstvo. Prudké zhoršení epidemické situace vedlo k tomu, že jsou od 1. března 2021 uzavřeny všechny školy s výjimkou sítě pro děti pracovníků IZS a dalších důležitých profesí. Zároveň do Česka dorazily samotestovací sady pro žáky, na školy přišly respirátory pro učitele a několik pedagogů už má termín očkování. Jedním slovem Kocourkov!

 

Otázkou zůstává, kdy se školy budou moci znovu otevřít a za jakých podmínek. Politici by měli oslovit odborníky (například z Iniciativy Sníh), aby připravili koncepci postupného a především bezpečného otevírání škol. Rozhodně by jim neměli zasahovat do práce, protože právě zpolitizování epidemie bylo to nejhorší, co se u nás stalo.

 

Jak rychle se školy otevřou, nerozhoduje vláda nebo opozice, ale především každý z nás. Pokud budou všichni občané dodržovat preventivní opatření (sníží počet osobních kontaktů na minimum, budou nosit správně respirátor, zapojí se do preventivního testování, budou dodržovat karanténu, využijí očkování apod.), bude to dříve. Jestli ale bude velká část Čechů nadále porušovat krizová nařízení, čeká nás nekonečný lockdown a další tisíce lidí, kteří zemřeli zbytečně – jen kvůli bezohlednosti a pohodlnosti odpůrců preventivních opatření.

 

S Robertem Plagou a Jarmilou Rážovou to ale nepůjde – oba by měli být okamžitě odvoláni ze svých funkcí.

 

Článek vyšel 5. 3. 2021 ve zkrácené verzi v tištěné MF DNES pod názvem „Zbytečné semeniště viru“.

Autor: Radek Sárközi | sobota 6.3.2021 21:15 | karma článku: 35,37 | přečteno: 7431x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3966x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15494x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.