Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Falešná garance učitelských platů rozdělila pracovníky škol

Závidíte učitelům, že budou mít garantován plat ve výši 130 % průměrné mzdy v ČR? Není co závidět... Ve skutečnosti vládní poslanci schválili legislativní paskvil, který učitelům nic negarantuje. Jejich platy se naopak propadly...

Poslanci pětikoalice schválili novelu školského zákona v té nejhorší možné verzi. Prý bude učitelům garantovat 130 % průměrné mzdy v ČR. To rozhodně nebude! Vedlejším důsledkem této změny je, že vláda rozdělí pedagogické pracovníky na dvě kategorie – učitele s garancí a „druhořadé“ bez garance. Pro speciální pedagogy, psychology, vychovatele, asistenty nebo volnočasové pedagogy vznikne dokonce jiná tarifní tabulka než pro učitele. 

Původní vládní verze novely, kterou podpořila i školská tripartita, garantovala finance na platy všem pedagogickým pracovníkům, a to ve výši 140,4 % průměrné mzdy z předminulého roku. Na poslední chvíli ale načetli poslanci z pětice koaličních stran pozměňovací návrh, který z této garance udělal cár papíru. Svůj návrh předem s nikým neprojednali, což lze hodnotit jako porušení sociálního smíru. Divím se, že školské odbory nevyhlásily obratem stávku. 

Pozměňovací návrh poslanců Marka Výborného (KDU-ČSL), Petra Gazdíka (STAN), Renáty Zajíčkové (ODS), Pavla Klímy (TOP 09) a Jakuba Michálka (Piráti) už hovoří jen o učitelích. Ostatních více než 40.000 pedagogických pracovníků zcela opomíjí. Částka se snížila na 130 % a navíc zcela vypadl údaj, z průměrné mzdy ve kterém roce se bude garance počítat. Ano, chápete správně, nakonec tedy vypočítat vůbec nepůjde…

Je to falešná garance, která jen podnítí závist vůči učitelům. „Rozděl a panuj“ – to je oblíbený postup politiků. Ostatní pedagogické pracovníky škol tato změna oprávněně rozčílila, protože se z nich stanou pedagogové druhé kategorie. Neměli by se ovšem zlobit na kolegy učitele, nýbrž na poslance vládních stran. Právě oni přes nesouhlasná stanoviska školských odborů, organizací ředitelů škol, Pedagogické komory a dalších školských spolků prosadili tuto změnu s nedozírnými negativními dopady. A dokonce se tím chlubí na sociálních sítích a v médiích, kde jim většina novinářů nedokáže (nebo nechce?) věcně oponovat.

Platy učitelů a pedagogických pracovníků

Nepravdivé je vlastně už programové prohlášení, kde se po březnové „aktualizaci“ uvádí, že vláda udrží platy učitelů na 130 % průměrné mzdy. Takové platy ovšem učitelé nikdy neměli. Nejvíce peněz dostávali na konci vlády Andreje Babiše. V roce 2021 to bylo 126,4 % průměrné mzdy. Během vlády Petra Fialy tento poměr klesl na současných 116,6 %. Tím, že pětikoalice dělala v praxi opak toho, co si napsala do programového prohlášení, ušetřila za dva roky na učitelích a dalších pedagogických pracovnících desítky miliard korun. 

Vláda mohla v zákoně o státním rozpočtu na rok 2022 dát na školství tolik peněz, aby na každého pedagogického pracovníka vycházelo v průměru 130 %, jak slibovala v původním znění programového prohlášení. Vydala se ovšem opačnou cestou, takže vloni měli pedagogové pouze 111,8 % průměrné mzdy. 

Nyní se pětikoalice rozhodla speciálním zákonem zaúkolovat sama sebe. Vládní politici znovu poručili sami sobě: „Dejme učitelům 130 % průměrné mzdy!“ Jsem přesvědčen, že se opět neposlechnou, jak tomu bylo v případě programového prohlášení, které vláda nejenže neplní, ale vzdaluje se mu mílovými kroky.

Když jsem po pěti předkladatelích pozměňovacího návrhu žádal přesné výpočty, kolik peněz půjde na platy učitelů navíc, aby byla splněna deklarovaná garance, neobtěžovali se mi ani odpovědět. Když jsem totéž žádal od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, politická náměstkyně Martina Běťáková mi při osobním jednání odpověděla, že to nelze vypočítat, ale oficiální písemnou cestou mi MŠMT tuto odpověď odmítlo zaslat.

Předkladatelé do svého návrhu nedoplnili ani návrhy dvou nových platových tabulek – učitelskou a pro ostatní pedagogy, což se v případě změn legislativy vždy požaduje. Právě tarifní tabulka je jedinou opravdovou garancí, co musí zaměstnanec dostat. V současnosti je to v případě začínajícího učitele na základní či střední škole 32.120 korun hrubého měsíčně. U učitelky mateřské školy je garantován nástupní plat 25.040 Kč. To má ke 130 % průměrné mzdy, která činila v minulém roce 40.353 Kč, hodně daleko…

Pedagogický pracovníků se ve Sněmovně zastali jen opoziční poslanci. Vládní politici je obratem napadli, že učitelům nepřejí oněch 130 %. Ve skutečnosti poslanci ANO a SPD jen upozorňovali, že o skutečnou garanci nejde. Tou byla původní vládní verze, které se ale pětikoalice zalekla. Na poslední chvíli vzala zpátečku ze svých předvolebních slibů, a dokonce narychlo přepsala vlastní vládní programové prohlášení. 

Nápravu by mohl zjednat Senát, který nyní dostane tuto novelu školského zákona na stůl. Mezi senátory ovšem v drtivé míře převládají zástupci vládních stran, takže s největší pravděpodobností falešnou garanci, která reálně negarantuje finance na platy ani učitelům, posvětí…

Komentář vyšel původně ve zkrácené verzi v tištěné MF DNES (25. 4. 2023) pod názvem Falešná garance učitelských platů rozdělila školy.

Autor: Radek Sárközi | sobota 29.4.2023 17:00 | karma článku: 34,69 | přečteno: 4558x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3967x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15495x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.