Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budou ředitelé škol nuceni propustit asistenty pedagoga? aneb Inkluze počesku...

Inkluzivní vzdělávání je finančně velmi náročné, jak dokazují statistiky ze zahraničí. Snaha vlády vymyslet „inkluzi počesku“ (tj. bez peněz) dopadne negativně především na děti...

Vláda odložila schválení novely školského zákona, která zavádí tzv. parametrizaci financování asistentů pedagoga. Přeloženo do češtiny: Ministerstvo školství plánuje snížit počty asistentů v základních školách, kde se v rámci inkluze vzdělávají žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. Hlavním cílem je ušetřit finance. Výsledkem bude, že učitelé na žáky se závažnými diagnózami zůstanou sami bez pomoci asistentů, protože je ředitelé škol budou nuceni propustit. Nakonec raději podají výpovědi i tito učitelé, aby si zachovali poslední zbytky duševního zdraví. Celou změnu nejvíce odnesou žáci…

Aktuální novela školského zákona přináší řadu změn. Většina z nich je pozitivní. Jedna zásadní změna je ovšem velmi negativní: Ruší asistenta pedagoga jako podpůrné opatření pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a nahrazuje ho tzv. parametrizací. 

Doposud tomu bylo tak, že školské poradenské zařízení rozhodlo na základě diagnostiky konkrétního žáka, že pro jeho úspěšné vzdělávání je třeba zajistit, aby ve třídě byl kromě učitele rovněž asistent pedagoga. Nově se budou muset všechny školy řídit jednotným vzorečkem pro výpočet úvazků asistentů pedagoga. 

Dojde tím k celostátnímu zprůměrování. Školy, které nyní mají vyšší počty žáků s náročnějšími diagnózami, o asistenty pedagoga přijdou. Školy, které takové žáky nemají, asistenty pedagoga naopak nově dostanou, přestože je nepotřebují… I kvůli tomu nakonec ministři novelu neschválili. Dopadne totiž negativně na církevní základní školy, které mají nyní více asistentů než školy soukromé, protože vzdělávají více žáků s vážnějšími diagnózami.

Novela kupodivu neobsahuje žádné výpočty, jaké budou finanční dopady této změny na státní rozpočet. Chybí v ní i popis možných negativních dopadů na vzdělávání žáků, kteří o asistenty přijdou. Rovněž chybí „kalkulačka“, kam by mohl ředitel zadat údaje za svou školu a automaticky by mu vypočetla rozdíl v úvazcích asistentů pedagoga v současném a novém modelu. V novele jsou jen tři příklady „modelových škol“, kdy dvě v novém systému získají vyšší počet asistentů pedagoga a jedna jen o maličko nižší úvazek. To je ovšem v rozporu s jiným tvrzením, že si změna nevyžádá zvýšení celkových nákladů na státní rozpočet…

V novele se uvádí, že „změnu systému financování asistentů pedagoga požadují odborné asociace a školská veřejnost“. Opak je pravdou. Proti této změně vystoupila veřejně řada školských organizací. Nastavení parametrizace opakovaně kritizovala Pedagogická komora, z. s. Negativně na chystané změny reagovaly ve společném prohlášení rovněž Asociace pracovníků pedagogicko–psychologických poraden a Asociace pracovníků speciálně pedagogických center. Marně jsem hledal organizaci, která tuto změnu veřejně podpořila.

Pokud bude novela schválena v současné podobě, dostane vláda „bianco šek“ k dalšímu čarování s úvazky asistentů pedagoga a jejich plošnému přidělování všem školám. Konkrétní parametry totiž nejsou součástí zákona, ale pouze doprovodného nařízení vlády. A vláda deklarovala, že chce především šetřit… Vzpomeňme si na blamáž kolem projednávání zákona o státním rozpočtu na letošní rok: Původně v něm chyběla více než miliarda korun na platy asistentů pedagoga a byla do rozpočtu MŠMT dodatečně přidána až na podnět poslankyně Jany Berkovcové (ANO), která podala pozměňovací návrh. Ten opsali koaliční poslanci a následně jejich verzi schválila celá Sněmovna.

Jedním z argumentů v důvodové zprávě k novele školského zákona je, že se sníží administrativní zátěž škol a školských zařízení. Úvazky asistentů pedagoga budou ovšem navázány především na počet žáků s podpůrnými opatřeními od třetího stupně výše, takže se budou nadále odvíjet od doporučení pedagogicko-psychologické poradny nebo speciálně pedagogického centra. Ke snížení byrokracie tudíž prakticky nedojde.

Platové třídy a stupně - asistenti pedagoga

Neobstojí ani tvrzení, že je v České republice asistentů pedagoga příliš mnoho. Ve srovnání se státy, kde inkluzivní vzdělávání funguje, je u nás počet žáků připadajících na jednoho asistenta pedagoga stále velmi vysoký (to se týká i učitelů – máme jedny z nejvyšších počtů žáků na jednoho učitele 1. stupně ZŠ). V ČR každým rokem rostou celkové počty žáků ve školách, takže logicky bude zapotřebí nadále zvyšovat počty nejen učitelů, ale právě i asistentů a dalších zaměstnanců škol. 

Pracovní podmínky českých asistentů pedagoga nejsou vůbec dobré. Například na Slovensku má asistent pedagoga stejný počet hodin přímé pedagogické činnosti jako učitel, tedy 22 hodin týdně při plném úvazku, zatímco v ČR je to 36 hodin týdně. V Česku kvůli tomu asistenti pedagoga pracují většinou jen na částečné úvazky. Nástupní plat asistenta pedagoga by při plném úvazku činil 25.040 Kč hrubého měsíčně (8. platová třída), obvykle má ovšem asistent jen poloviční úvazek, takže nedosáhne ani na minimální mzdu…

Myslím si, že by měl asistent pedagoga jako podpůrné opatření v zákoně zůstat. Lze ho vhodně doplnit parametrizací, ale nikoliv na základě současného vzorečku, který pro výpočet úvazků asistentů navrhlo Ministerstvo školství. Systém by měl být nastavený tak, že škole vznikne nárok na několik úvazků pro asistenty pedagoga automaticky podle počtu žáků ve třídách. Při vyšším počtu žáků s náročnými diagnózami by mělo mít školské poradenské zařízení nadále možnost přiznat navíc další podpůrné opatření asistenta pedagoga do tříd, kde se tito žáci vzdělávají. 

Pokud by byla novela schválena v současné podobě, bude muset řada ředitelů škol asistenty pedagoga propustit, takže učitelé zůstanou na žáky s náročnými diagnózami sami bez jakékoliv pomoci a podpory. Možná to pro ně bude poslední hřebíček do rakve. Protože za těchto podmínek dá učitel raději výpověď – lépe placené a méně náročné zaměstnání při dnešní minimální nezaměstnanosti najde snadno. 

Inkluzivní vzdělávání je finančně velmi náročné, jak dokazují statistiky ze zahraničí. Snaha vlády vymyslet „inkluzi počesku“ (tj. bez peněz) ohrozí české školství jako celek a všechny jeho aktéry. Nejen pedagogy, ale především žáky. Šetřit na dětech se nám rozhodně nemůže vyplatit. 

Nejlepším řešením by bylo parametrizaci asistentů pedagoga z aktuální novely školského zákona vypustit, následně ji mnohem lépe připravit a projednat ji v příštím roce se všemi, kterých se týká. To by umožnilo všechny ostatní pozitivní změny v novele obratem schválit.

Platová tabulka pro pedagogické pracovníky (2023)

Komentář vyšel původně ve zkrácené podobě v tištěné MF DNES (7. 8. 2023) pod názvem "Inkluze bez peněz ohrozí školy".

Autor: Radek Sárközi | neděle 13.8.2023 13:55 | karma článku: 35,94 | přečteno: 12234x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3967x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15495x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.