Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

Ministerstvo zdravotnictví vedené Vlastimilem Válkem (TOP 09) zveřejnilo oficiální návrh nové hygienické vyhlášky pro školy. Proč jde o legislativní paskvil? Z původní vyhlášky byly vyškrtány skoro všechny minimální standardy: počet toalet, velikost zahrady u mateřských škol a požadavek na jejich oplocení nebo počet metrů čtverečních v učebnách na jednoho žáka. Cílem desítek škrtů je nacpat do tříd co nejvíce dětí a udělat školy i z budov, které k tomu nejsou vůbec vhodné. Iniciátorka změn poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) chce, aby byly školy nově co nejlevnější. Bude to ovšem na úkor zdraví, bezpečnosti a fyzické i psychické pohody dětí…

 

Jak navrhované změny postupně pronikaly do médií, stupňovala se jejich kritika především z řad učitelů a rodičů dětí. Proti změnám veřejně vystoupili i ředitelé škol. Naopak podporu získala nová hygienická vyhláška u majitelů soukromých škol. Díky ní budou moci minimalizovat náklady a maximalizovat zisky. Ostatně přímo poslankyně Zajíčková je ředitelkou a zároveň majitelkou hned dvou soukromých středních škol (formálně je nedávno převedla na svého syna). Politická náměstkyně MŠMT Martina Běťáková (STAN) zase provozuje dětské skupiny, takže se vlastně nelze divit, když změny namířené proti školám podporuje, přestože by za ministerstvo školství měla dělat opak a zachování minimálních standardů bránit vlastním tělem… Někteří starostové vítají, že ušetří za rekonstrukce, opravy či výstavbu nových škol, protože je už nebudou omezovat žádná pravidla. Žákům to ale nic dobrého nepřinese.

 

Nová hygienická vyhláška připomíná volné slohové cvičení na téma, co by se mohlo dělat, ale nemusí. Zrušené minimální standardy nepůjdou nijak vymáhat a časem bude zcela zapomenuto, že kdysi nějaké existovaly... Cílem není současné požadavky zmírnit, ale úplně je zrušit, což nás vrací o 100 let zpět.

Návrh škrtů v hygienické vyhlášce

Aktuálně musí mít škola alespoň 1 záchod na 80 chlapců. Opravdu to přijde politikům pětikoalice jako přemrštěný požadavek? To má být nově 1 záchod na celou školu? Připadá vám to absurdní? Nová hygienická vyhláška toto umožní. Není v ní totiž vůbec stanoven minimální počet toalet pro děti. Na základních a středních školách nebudou muset být záchody pro dívky a chlapce oddělené. Renáta Zajíčková svůj návrh obhajovala v médiích jako zahraniční trend, který vychází vstříc nebinárním žákům. Ve skutečnosti je v zemích, kde společné školní toalety zavedli, změna terčem stále silnější kritiky. Žákyně píšou britskému premiérovi a stěžují si, že je spolužáci na WC natáčejí. Dívky bojí se na společné záchody chodit a raději vůbec do školy nejdou, protože z nich mají trauma. 90 % sexuálních útoků se odehrává na společných toaletách, píší zahraniční média… Kupodivu v jiném právním předpisu zůstává povinnost mít toalety ve škole oddělené pro muže a ženy zachována. Je v něm stanoven i minimální počet záchodů. Příslušné nařízení vlády se ovšem týká výhradně dospělých zaměstnanců, nikoliv žáků.

 

Doposud bylo stanoveno, že mateřská škola musela mít nezastavěný pozemek (školní zahradu) o velikosti minimálně 4 m2 na jedno dítě. Tato povinnost se nyní ruší. Na jednoho žáka musel ve třídě připadat prostor alespoň 1,65 m2. Vyškrtnuto. Pozemek mateřské školy musel být oplocen. Škrtnuto. K čemu také plot, když nebude co oplocovat, že? Na záchodech musel být toaletní papír. Ruší se…

 

Současná vyhláška kodifikovala hygienické normy. Školy, které měly některý z parametrů problém dodržet, mohly požádat krajskou hygienickou stanici o trvalou nebo časově omezenou výjimku. Některé výjimky jsou přímo součástí vyhlášky. Například lesní mateřské školy nemají povinně plot nebo nemusí dodržovat požadavky na velikost učebny podle počtu dětí. O výjimku si žádat nemusí, platí automaticky. Stejným způsobem by bylo možné postupovat například u dětských skupin nebo málotřídních škol na vesnicích. Pro většinu škol by tak zůstaly v platnosti dosavadní standardy a všichni by byli spokojení. Touto cestou ale politici pětikoalice nešli…

 

Místo toho se škrtají skoro všechny hygienické normy paušálně všem školám. Vlastně se bere jako základ chystaná sousedská dětská skupina, kdy může chůva hlídat ve svém bytě maximálně 4 děti, a aplikuje se na školy se stovkami žáků… Opravdu nelze nastavit stejná pravidla pro mateřské školy, kde je jedna učitelka na až 28 dětí ve třídě, a pro dětské skupiny, kde musí být od 13 dětí výše tři chůvy. Pokud se dítěti něco stane kvůli špatně nastaveným standardům ve vyhlášce, nebude trestně stíhán starosta obce (zřizovatel školy), ale ředitel školy. Problémy nebude mít poslankyně Zajíčková, která změny protlačila, nýbrž učitelka, která je zodpovědná za děti ve své třídě. Ředitel školy se bude nově jen horko těžko domáhat financí od zřizovatele na věci, které již nebude povinné zajistit, protože z vyhlášky vypadly (oprava plotu, záchodků či umyvadla…). Dokážu si představit i majitele školky, který zruší zahradu a její pozemek výhodně prodá, když přestane být povinný.

 

Nově bude muset každá škola jednotlivě žádat krajskou hygienickou stanici o posouzení vnitřního vybavení. Tím se nejen zvýší administrativní zátěž, ale stoupne i potenciál pro korupční jednání. Doposud byly některé parametry specifikovány ve více různých vyhláškách. Renáta Zajíčková jejich vyškrtnutí z hygienické vyhlášky hájí tím, že jde o zrušení duplicit. Toto zdvojení ale má svůj smysl. Například ve stavební vyhlášce je obecnější parametr pro architekty a projektanty školních budov, v hygienické vyhlášce pak máme konkrétní minimální standard z pohledu hygieny a bezpečnosti dětí. Případnou výjimku musí udělit dva nezávislé úřady, čímž se minimalizuje riziko korupce.

 

Zmíněná stavební vyhláška se aktuálně rovněž novelizuje. Paradoxní je, že se v ní odkazuje na hygienickou vyhlášku, kde se ovšem budou minimální standardy škrtat. Evidentně to pracovníci Ministerstva pro místní rozvoj, pod které stavební vyhláška spadá, netuší a obhajují škrty ve své vyhlášce tím, že je vše uvedeno v současné hygienické vyhlášce… Výsledkem tohoto chaosu je legislativní paskvil. A aby toho amatérismu nebylo málo, Ministerstvo vnitra nedávno schválilo novelu požárních předpisů, které se naopak zpřísňují, takže některým dětským skupinám hrozí zánik. Zdá se mi, že v této vládě pravá ruka neví, co dělá levá… Nebo že by měli pravicoví politici obě ruce levé?

 

Proti nové hygienické vyhlášce vystoupili v médiích zástupci Pedagogické komory, Asociace předškolní výchovy, Unie školských asociací CZESHA, Asociace speciálních pedagogů nebo Asociace ředitelů ZŠ. Proti jsou i pracovníci hygienických stanic, ale ti mají zakázáno mluvit s novináři. Státní zdravotní ústav ani krajské hygienické stanice nedostaly možnost změny připomínkovat, jak se to obvykle dělá před spuštěním vnějšího připomínkového řízení. To bylo zkráceno na pouhých 10 dní (navíc v době dovolených). Cíl je zřejmý: Znemožnit odbornou diskuzi o chystaných změnách. Nedat prostor opozičním politikům, kteří by se chtěli proti nové hygienické vyhlášce ohradit. A hlavně minimalizovat čas, kdy mohou o změnách psát media.

 

Proto nešlo Ministerstvo zdravotnictví cestou novelizace stávající vyhlášky, kdy je nutné každou jednotlivou změnu vyznačit (škrtnutým písmem). Vydává se úplně nová hygienická vyhláška, takže každý novinář, který by o změnách chtěl napsat, musí nejprve oba texty pečlivě porovnat, aby zjistil, co už v hygienické vyhlášce nebude. Navíc si musí dohledat změny i v dalších předpisech, které se aktuálně mění.

 

Vše je korunováno tím, že účinnost vyhlášky nastane ihned po jejím vydání ve Sbírce zákonů. Obvykle je stanovena lhůta několik měsíců, aby se školy mohly na změny připravit. Například zmíněná nová stavební vyhláška, která aktuálně prochází připomínkovým řízením, bude účinná až od 1. července 2024. A již schválení novela požárních předpisů má účinnost až od roku 2025.

 

Že o věcnou diskuzi iniciátorka změn paní poslankyně Renáta Zajíčková nestojí, svědčí i to, že si kritiky nové hygienické vyhlášky zablokovala na sociálních sítích, a to včetně některých novinářů...

 

Komentář vyšel původně v tištěné MF DNES (16. 8. 2023) ve zkrácené verzi pod názvem "Jeden záchod na celou školu?".

Autor: Radek Sárközi | neděle 20.8.2023 15:20 | karma článku: 46,21 | přečteno: 15494x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3966x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Budou ředitelé škol nuceni propustit asistenty pedagoga? aneb Inkluze počesku...

Inkluzivní vzdělávání je finančně velmi náročné, jak dokazují statistiky ze zahraničí. Snaha vlády vymyslet „inkluzi počesku“ (tj. bez peněz) dopadne negativně především na děti...

13.8.2023 v 13:55 | Karma: 35,94 | Přečteno: 12234x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.