Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

Školské odbory vyhlásily na pondělí 27. listopadu 2023 výstražnou jednodenní stávku. Mezi stávkovými požadavky překvapivě není žádný, který by se přímo týkal platů učitelů, přestože vláda Petra Fialy svůj závazek vůči nim (uvedený v textu programového prohlášení) dlouhodobě neplní – místo slibovaných 130 % průměrné mzdy v ČR budou mít kantoři v roce 2024 sotva 113 %. Stávka ve školách má totiž upozornit na škrty ve školském rozpočtu, které budou mít negativní dopady především na děti, respektive na kvalitu vzdělávání, které je jim poskytováno. Už proto by měli tuto stávku rodiče žáků podpořit.

Jeden stávkový požadavek se přece jen platů týká. Jde o platy nepedagogických pracovníků škol, což jsou například kuchařky školních jídelen, uklízečky, školníci nebo administrativní personál škol. Pro ně vláda nachystala obří jobovku: Ve školském rozpočtu na rok 2024 chybí peníze na 17 000 plných úvazků nepedagogů, což je celkem 6,8 miliardy korun. Aktuálně pracuje ve školství 77 000 nepedagogických zaměstnanců. Hrozí tudíž, že těmto pracovníkům meziročně poklesnou platy o 22 %. Druhá varianta je, že budou propuštěni, takže jejich současnou práci bude muset zvládnout zbývajících 60 000 lidí…

Ministr školství Mikuláš Bek tvrdí, že pod tento údaj spadá i 8 000 neobsazených pozic. V tom případě ale stále zbývá k propuštění 9 000 pracovníků! Je třeba si uvědomit, že práci za tyto neobsazené pozice musí odvést stávající zaměstnanci. Například školní kuchyně musí navařit stejné množství obědů, ať v ní pracuje plný počet kuchařek, nebo jen polovina, protože za stávající plat je málokdo ochoten tak náročnou práci dělat. 

Přijde mi spravedlivé, když si například tři kuchařky rozdělí peníze za práci navíc za čtvrtou kuchařku, kterou se nepodařilo řediteli školy sehnat. Pokud se podíváte na platové tabulky nepedagogických pracovníků škol, zjistíte, že pomocné kuchařky jsou pod minimální mzdou… A další pracovníci jsou často pod tzv. zaručenou mzdou. Mikuláš Bek je nyní chce připravit o to málo peněz za práci navíc, které jim zajišťují průměrný plat necelých 25 000 korun hrubého měsíčně. 

Výpočty Pedagogické komory, z. s., z dat MŠMT

Obávám se, že za takových podmínek dá většina kuchařek výpověď a systém školního stravování, který má Česká republika jako jedna z mála zemí velmi propracovaný a kvalitní, zcela zkolabuje. Místo teplých obědů, si budou muset brát děti do školy sáčky s jídlem, které jim doma připraví den předem rodiče… Opravdu toto chceme? Má takovéto drastické šetření na dětech smysl?

Chybějící peníze na kuchařky lze „vyřešit“ i jinak: Vezmou se z balíku financí původně určeného na nenárokové části platu učitelů. V tom případě se mohou učitelé rozloučit i s těmi 113 %, na které má jejich plat v příštím roce klesnout. Přitom ještě v roce 2021 pobírali kantoři 126,4 % průměrné mzdy v ČR.

Poslední možné „řešení“, jak zajistit chybějící finance na platy 17 000 nepedagogických pracovníků, je, že tyto prostředky školám dorovnají zřizovatelé. V případě mateřských a základních škol jde o obce, u středních škol jsou to kraje. Kde na to ale mají vzít peníze, když jim vláda seškrtala příjmy z rozpočtového určení daní?

Ministerstvo školství nedávno poslalo do připomínkového řízení novelu nařízení vlády, která má snížit školám počet proplacených hodin výuky. Základní školy mají dostat o 6 % méně, střední školy o 15 % míň. Co to v praxi znamená? Že skončí dělení tříd na výuku cizích jazyků i ostatních vyučovacích předmětů… Například angličtinu se bude učit více než 24 dětí najednou. Že to bude mít negativní dopady na kvalitu výuky, je myslím všem jasné.

Vláda tím ušetří peníze za 15 % učitelů, které budou ředitelé škol nuceni buď propustit pro nadbytečnost, nebo těm stávajícím sníží úvazky… A opět se nabízejí i dvě další výše uvedená „řešení“: Buď ředitel školy vezme finance původně určené na odměny pro zaměstnance, nebo poprosí starostu obce, aby mu chybějící peníze dorovnal.

Navrhované škrty v počtu státem proplacených hodin výuky u středních škol

Stávka školských odborů je součástí větší akce s názvem Den protestů ČMKOS „Za lepší budoucnost pro ČR“, kterou organizuje Českomoravská konfederace odborových svazů. Doporučuji rodičům dětí, aby se do ní osobně zapojili a stávkovali ve stejný den na svém pracovišti. Případně můžete vyrazit na demonstraci, která se bude konat 27. 11. 2023 na Malostranském náměstí v Praze od 13 hodin. 

Článek vyšel ve zkrácené verzi v tištěné MF DNES (24. 11. 2023) pod názvem „Nejde o učitele, nýbrž o kuchařky a úroveň škol“.

Platová tabulka pro nepedagogické pracovníky platná od 1. 9. 2022

 

Autor: Radek Sárközi | neděle 26.11.2023 19:15 | karma článku: 33,57 | přečteno: 3966x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15494x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Budou ředitelé škol nuceni propustit asistenty pedagoga? aneb Inkluze počesku...

Inkluzivní vzdělávání je finančně velmi náročné, jak dokazují statistiky ze zahraničí. Snaha vlády vymyslet „inkluzi počesku“ (tj. bez peněz) dopadne negativně především na děti...

13.8.2023 v 13:55 | Karma: 35,94 | Přečteno: 12234x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.