Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdyby vláda začala opravdu bojovat s inflací, tak zrovna vám, co jste přicucnutí na státní cecík, by se to rozhodně nelíbilo.

2 0
možnosti
Foto

Proč nestávkuje vláda? Dost by se nám ulevilo.

1 2
možnosti

Jen poznámku: napadá mě třetí cesta pro řešení podfinancovaní - redukce počtu vyučujících omezením počtu studijních míst na některých oborech.

A proč by nemohlo vedení VŠ preferovat některé fakulty na úkor jiných? A proč by ti lépe placeni měli projevovat nějakou falešnou solidaritu?

3 0
možnosti
Foto

Více než 90% nově vzniklých škol v poslední době se zaměřují na tzv. měkké, tj. humanitární obory. Jen Karlova univerzita má 70 bakalářských programů.

Dnes některé vysoké školy vystuduje opravdu každý, komu se podařilo jakž takž odmaturovat bez matematiky. Co tyto školy produkují za absolventy, je vidno nejen na našich politicích. Následně se pak pro ně vytvářejí místa v podivných neziskovkách, ve státní sféře atp., protože pro soukromou sféru jsou nepoužitelní. Je jich moc.

Tedy problém je spíše v množství škol, které nepotřebujeme. Při přetlaku vysokých škol není možné ufinancovat. Zároveň chybí absolventi technických škol, medicíny, ČVUT, Maffyz, IT, veteriny a dalších, které si úroveň ještě drží.

Možná distribuce jednotlivým školám není v pořádku. V pořádku není ale ani naše společnost a k tomu filozofové hromadně mlčí. Což je špatně.

15 0
možnosti
Foto

Máte docela pravdu, a jaký obor jste ráčila vystudovat Vy?

0 0
možnosti

"Vyhoví vláda Petra Fialy jejich oprávněným požadavkům?" - Podle práva mají zákonný nárok na minimální mzdu, vyšší požadavky nemají oporu v zákoně - nejsou "oprávněné". Jinak si můžou založit vlastní školu a nechat si platit za "vzdělání" které nabízí.

Zrovna psali o jednom místním blogerovi, který dostal diplom z filozofie. Jan Fikáček sem na iDnes píše články o fyzice, matematice, neuvěřitelné nesmysly. Škola začala řešit, jak se mohlo stát že takovému cvokovi mohli dát diplom, něco to vypovídá o kvalitě těchto oborů:

http://jdem.cz/fg6yt4

1 0
možnosti

jan fikáček je ovšem duch předpřevratový, kdysi vyučoval marxák na matfyzu, takže nějaký diplom už musel mít tenkrát. Jiný naprosto skandální doktorát je Petr Hampl, doktor sociologie z Karlovy univerzity, u kterého snad nenajdeme nesmysl, který by nešířil (můj oblíbený byl, že v USA 19. století existovala beztřídní společnost).

Jako člověk pracující ve vzdělání vám ale musím říct, že to se prostě občas stane skoro všude, že někdo někde otravuje tak dlouho, že se ho už chtějí zbavit, tak mu ten diplom vlepí. Diplom sám o sobě bez doporučujících dopisů apod. by neměl mít žádnou cenu.

1 0
možnosti
Foto

Zapomínáte na třetí cestu - ušetřit výdaje omezením studentů v oborech obecně nevyužitelných, jejichž absolventi pracují v úplně jiných profesích. Nebo, že by podle počtu studentů dostávaly školy dotace? ......

11 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.