Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školní obědy zdarma aneb u nás v Kocourkově

Vláda tento týden vrátila ministru školství Robertu Plagovi k přepracování jeho návrh na zavedení bezplatných školních obědů. Kde se hysterie kolem obědů zdarma vzala a proč všechny dosavadní kroky proběhly špatně?

Poslankyně Kateřina Valachová si kdesi přečetla, že některé děti hladoví, a proto bez dlouhého přemýšlení ohlásila novelu školského zákona, která má všem dětem v mateřských školách a žákům 1. stupně základních škol zajistit obědy zdarma. Zdarma samozřejmě nebudou, protože se na ně složíme všichni z našich daní… Premiér Andrej Babiš na podání exministryně školství zareagoval smečí, že na bezplatné obědy dosáhne ještě mnohem více žáků, než je uvedeno v jejím návrhu. Vzápětí ministr školství Robert Plaga zpracoval vládní novelu, která obědy zdarma nabídne jen dětem rodičů, kteří pobírají přídavky. Jeden nepromyšlený návrh stíhá druhý a není čas sledovat, kde se zrovna nachází míček populismu, natož aby někdo přerušil hru a řekl, že vládnutí má nějaká pravidla a takhle se zákony v civilizovaných zemích nepřijímají. 

Místo toho, aby vláda postupně plnila své programové prohlášení, prosazuje náhodné a nepromyšlené nápady, které bleskurychle zavádí, aniž by byly prodiskutovány alespoň s odbornou veřejností, když už k nim nenechá zpracovat odborné analýzy. Huráakce „obědy zdarma“, ukazuje, jak chaoticky se v České republice vládne. Stejný postup jsme již zažili v případě slevy jízdného, kdy vláda místo slíbeného zvýšení platů učitelům umožnila žákům levně dojíždět do škol, kde je ale nemá kdo učit, protože pedagogové prchají ze školství jinam, kde se za práci platí.

Je zvykem, že než se změní zákon, dané ministerstvo zpracuje tzv. RIA, což je zkratka z anglického označení, jež bývá překládáno jako „hodnocení dopadů regulace“. V této analýze se předkládá vždy několik variant řešení problému, rozebírají se jejich klady i zápory a možné dopady, aby byl nakonec vybrán ten nejlepší postup. Ohledně zavedení obědů zdarma ale žádná RIA nevznikla. Ani nemohla, protože návrh změn byl zpracován narychlo přes Vánoce a oficiálně zveřejněn 3. ledna 2019 s tím, že už 7. ledna 2019 ho projedná vláda. Byl tedy vynechán i další důležitý krok - vnější připomínkové řízení, kdy se mohou k návrhu novely vyjádřit oficiální připomínková místa, jako jsou organizace zaměstnavatelů a zaměstnanců nebo jednotlivá ministerstva, v tomto případě například ředitelé a zaměstnanci škol. Ministerstvo školství oba kroky vynechalo. Výsledkem bude legislativní paskvil, který mohou zachránit už jen poslanci a senátoři svými pozměňovacími návrhy.

Co novela z ministerstva školství přináší? Bezplatné obědy by dostávaly jen děti rodičů, kteří pobírají přídavek na dítě. Tato dávka ale v současnosti slouží právě k tomu, aby z ní rodiče svým dětem obědy zaplatili. Vytvoří se pro ně vlastně nová sociální dávka, aby děti dostaly oběd a rodiče mohli ušetřené peníze použít např. na nákup cigaret (v horším případě) nebo něčeho jiného pro děti (v lepším případě).

Současná podoba bezplatných obědů je rozhodně nekoncepční. Organizují ji paralelně dvě ministerstva – školství a sociálních věcí, aniž by nějak vzájemně spolupracovala nebo svou činnost koordinovala, což není první ani poslední případ. Peníze putují přes jednotlivé kraje, přičemž některé se rozhodly, že tamější rodiny bezplatné obědy vůbec nepotřebují. Kupodivu takto postupoval např. Ústecký kraj, kde je potřebných dětí nejvíce. Dalším prostředníkem jsou neziskové organizace. Peníze se tudíž nedostanou do škol přímo a hlavně se často nedostanou k těm dětem, které by bezplatné obědy potřebovaly nejvíce. Ani v novém systému ale spousta rodin na obědy zdarma nedosáhne, protože nebudou splňovat hlavní kritérium, přestože jejich finanční situace může být velmi špatná - matky samoživitelky, lidé s exekucemi, zaměstnanci pobírající minimální mzdu apod.

Na druhou stranu systém, kdy mají obědy zdarma plošně úplně všichni žáci, jak je tomu např. ve Finsku nebo nově na Slovensku, se může jevit jako plýtvání. Učitelky, které musejí držet dohled nad žáky v době oběda, často bědují, jak velké množství jídla děti vracejí a kolik potravin se musí následně zlikvidovat. Zklamané jsou i kuchařky, které za minimální mzdu jídlo vaří, aby se nakonec velká část obědů vyhodila. Částečným řešením problému by mohla být podmínka, že proplaceny budou výhradně obědy odebrané, aby je rodiče včas odhlašovali alespoň dětem, které nejsou ten den ve škole. Jinak by plýtvání jídlem zdarma nabylo obřích rozměrů. Mimochodem, současná platba rodičů je jen třetina celkových nákladů na školní oběd, rodiče vlastně platí pouze nákup potravin, vše ostatní již dnes dotuje stát. Bezplatné obědy pro každého by znamenaly větší počet uvařených jídel, takže náklady by dále vzrostly o platy nových zaměstnanců a plánovaných skoro 6 miliard korun ročně by zřejmě nestačilo…

Co by mohlo být uvedeno v RIA nebo zaznít v připomínkovém řízení, kdyby ho ministr školství neobešel? Například, že na oběd zdarma bude mít nárok každé dítě, jehož rodič podepíše čestné prohlášení, že v daném školním roce je jeho finanční situace tak špatná, že nemá 25 až 35 Kč denně na oběd pro své dítě. Žádná jednotlivá rodina by tak nepropadla sítem adresného systému a zároveň by se neplýtvalo financemi na bezplatné obědy pro děti bohatých rodičů. Ministerstvo práce a sociálních věcí by pak školám tyto obědy proplácelo. Rozhodně to není projekt, který by měl být financován z napjatého rozpočtu resortu školství, protože strava nijak nesouvisí se vzděláváním. Jinou variantou je, že půjdou náklady na obědy odečíst z daní, jak je tomu nyní u plateb za mateřskou školu. Čím více podobných variant a možných dopadů by bylo v hodnocení dopadů regulace uvedeno, tím lépe. Na analýzy a promýšlení věcí ale není v Kocourkově čas, u nás se novely zákonů připravují týden…

Komentář původně vyšel ve středu 9. ledna 2019 v tištěné MF DNES s titulkem Obědy zdarma aneb u nás v Kocourkově.

Autor: Radek Sárközi | neděle 13.1.2019 10:11 | karma článku: 41,76 | přečteno: 4882x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3966x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15494x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.