Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Držte BIS co nejdále od škol

Tajné služby se snaží ovlivňovat výuku ve školách především v totalitních režimech. Pokud se o totéž pokouší česká BIS, lze říci, že stále pracuje v duchu sovětských tajných služeb, jak je známe z období před rokem 1989...

Kvůli nedávné schůzce ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky s ministrem školství Robertem Plagou se opět objevily ve většině médií výtky k výuce dějepisu v českých školách. Je s podivem, že kratičká poznámka pod čarou ze zprávy BIS vzbudila tak velký rozruch. Není totiž podložena žádnými argumenty ani ilustrativními příklady a v této podobě má spíše charakter spekulací, nebo dokonce poplašné zprávy. 

Ocitujme si příslušnou část této poznámky: „Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury (národní obrození).“ Pokud se podíváme do učebnic dějepisu pro základní a střední školy, žádnou „sovětskou verzi moderních dějin“ v nich nenajdeme. Pochybuji, že by učebnice, kde by něco takového bylo, získala doložku ministerstva školství. Ani v rámcových vzdělávacích programech, podle kterých si každá škola píše vlastní školní vzdělávací program, nic takového není. Ostatně „dějiny píší vítězové“ a sovětský blok se rozpadl, takže do aktuálních oficiálních kurikulárních dokumentů bylo zaneseno výhradně NATO a EU….

BIS bohužel neuvádí, jakým způsobem její pracovníci dospěli k tak ostrému paušálnímu vyjádření na adresu všech českých učitelů dějepisu. Prozkoumali snad tisíce školních vzdělávacích programů za peníze daňových poplatníků? Nebo se po vzoru filmu Vrať se do hrobu! infiltrovali její agenti do školních lavic? Ať už BIS zvolila jakýkoliv způsob odhalování vnitřního nepřítele státu, její tajná akce ve školách je velmi daleko od toho, co by měla dle zákona činit. 

Na webu BIS se píše: „Pokud nejste terorista nebo špión, neohrožujete demokratický systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazujete utajované informace, nepatříte k organizovanému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšího našeho zájmu o vaši osobu obávat.“ Kterou z uvedených položek asi porušují čeští učitelé dějepisu, že na ně agenti zaměřili svou pozornost?

Když může spekulovat BIS, pokusím se vyjádřit svou domněnku, jak poznámka pod čarou v její zprávě vznikla: Školou povinné dítko jednoho z agentů odpovědělo na pravidelnou rodičovskou otázku „Co bylo dnes ve škole?“ takto: „V dějepise jsme si povídali o dobývání vesmíru. Víš, že první umělou družicí by Sputnik a prvním kosmonautem Gagarin ze Sovětského svazu?“ Cože, zhrozil se v duchu tatínek, co je to za sovětskou verzi moderních dějin… „A v češtině jsme se učili, že ruština, čeština a polština jsou slovanské jazyky.“ Panebože, co je to za panslovanství, obrátil oči vsloup otec… „Příští rok si prý budeme moci vybrat, zda se kromě angličtiny budeme jako další cizí jazyk učit němčinu, ruštinu nebo francouzštinu.“ Šálí mě snad sluch, řve agent BIS, kdo vybral tuhle proruskou základku pro mého syna, jdu si okamžitě promluvit s manželkou… O tom, že v literatuře se zrovna probírá národní obrození a srovnávají se názory Kollára z jeho knihy Slávy dcera s Palackého ideou austroslavismu, raději pomlčme, protože to by vytočeného otce přivedlo k infarktu.

Ani vyjádření ministra školství nebylo příliš šťastné, protože rázně neodmítl spekulace BIS. Politici by do obsahu výuky ve školách neměli vůbec zasahovat. A pokud se k němu budou vyjadřovat, měli by si zjistit alespoň základní fakta. Robert Plaga nechal umístit na web MŠMT svůj výrok „Já si skutečně myslím, že třeba v dějepise je nezbytné, abychom se posunuli. A řekli si zcela jasně, kde má být těžiště této výuky, a měly by to být novodobé dějiny a ne třetihory.“ V dějepise samozřejmě třetihory nikdy těžištěm výuky nebyly – začíná se pravěkým člověkem a homo sapiens žil až v období čtvrtohor. Veřejnost přejde takový výrok bez povšimnutí, ale v očích učitelů dějepisu kvůli podobným nekompetentním prohlášením prestiž ministra výrazně klesá. 

A vážně už učitelé nemohou brát ani Českou školní inspekci, když člen jejího vedení Ondřej Andrys do médií prohlásí: „V dějepise pro samé dinosaury není prostor věnovat se 20. století.“ (Novinky.cz). Dinosauři se samozřejmě v dějepise neučí. Rámcové vzdělávací programy začínají pravěkem a končí novodobými dějinami, takže 20. století v nich nechybí, což respektují jak učebnice, tak učitelé dějepisu. Úkolem České školní inspekce je hodnotit školy. Kdo jiný by měl vědět, co je povinné vyučovat, když ne její zaměstnanec. 

Z citací BIS, MŠMT nebo ČŠI by se mohlo zdát, že čeští učitelé dějepisu jsou nastrčení agenti cizí mocnosti, kteří vyučují něco, co nemají v učebnicích, a naopak neučí to, co dle závazných dokumentů vyučovat musí. Pravdou ale je, že máme nekompetentního šéfa BIS, ministra školství i pracovníka České školní inspekce… 

Nechte prosím učitele učit, nezasahujte jim do jejich práce a nepomlouvejte je v médiích, tím uděláte pro české školství nejvíce. Pusťte k revizím rámcových vzdělávacích programů učitele z praxe a přestaňte je utajovat před školami. Zrušte Českou školní inspekci, jak to dávno udělali ve Finsku. A držte BIS hodně daleko od škol.

Původně vyšlo v tištěné MF DNES pod názvem Držte raději BIS hodně daleko od škol (19. 1. 2019) 

Autor: Radek Sárközi | sobota 26.1.2019 0:09 | karma článku: 32,66 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3966x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15494x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.