Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr Robert Plaga se vyhýbá učitelům, nekomunikuje a nebojuje za školství

V médiích se spekuluje o tom, zda bude Robert Plaga odvolán či ne, a dokonce už i o tom, kdo by ho mohl nahradit. Co udělal ministr školství během uplynulého roku dobře a co špatně? 
Robert Plaga, Andrej Babiš, František Dobšík...

Za současného ministra se sice postavila řada profesních spolků včetně Pedagogické komory, ale motivací jim jsou spíše obavy, kdo byl navržen jako jeho nástupce. Případný nový ministr zvenčí se bude nejprve rok seznamovat s chodem úřadu, načež přijdou volby a další výměna v čele resortu. Tyto neustále změny ministrů devastují české školství, kterému chybí dlouhodobá vize, jasná koncepce a hlavně finanční prostředky.

Robert Plaga působí jako nevýrazný úředník, ale ve srovnání s jeho předchůdci jde vlastně o výhodu. Stanislav Štech se zapsal do dějin politické kultury tím, když skoro 22 000 učitelů, kteří podepsali petici Pedagogické komory proti kariérnímu řádu, urazil slovy, že jsou „textově negramotní“. Jeho předchůdkyně Kateřina Valachová zase pokazila, na co sáhla. V anketě hodnotící ministry školství získala dvě třetiny negativních hlasů a oprávněně obsadila poslední příčku. Z inkluze, kterou tato nejhorší ministryně školství prosadila, se už možná školy nikdy nevzpamatují. Za jejího působení si vzdělávání sáhlo na dno i finančně – v roce 2016 šlo na školství pouhých 3,6 procent hrubého domácího produktu, tedy nejméně v historii samostatné České republiky. Skutečnost, že od té doby peníze pro školství rostou, není odrazem jeho priority, ale naprostou nutností, protože jinak by zcela zkolabovalo. Stále ovšem nejsme ani na úrovni roku 2011, kdy šlo do škol 4,3 procent HDP.

Školství by potřebovalo krizového manažera, ale i šedý úředník je lepší, než všichni poslední ministři za ČSSD včetně Marcela Chládka. Robert Plaga působí rozvážně. Nechává si zpracovávat odborné analýzy. Ale zároveň neustále odkládá většinu rozhodnutí na neurčito. Za uplynulý rok ve funkci vlastně prosadil jen změnu pamlskové vyhlášky, která stejně ničemu nepomohla, protože zavřené bufety stejně školy znovu neotevřou. A pro krajské úřady získal dodatečně miliardu korun, která jim chyběla kvůli inkluzi na platy zaměstnanců škol. O jeho odvolání se začalo spekulovat po té, když místo své předchůdkyně Kateřiny Valachové, která poslala na brněnský motocyklový závod 70 milionů, poskytl organizátorům dotaci „jen“ 39 milionů korun. Mimochodem, na bezplatné obědy pro žáky ze sociálně slabých rodin vyčlenilo MŠMT na rok 2018 částku 30 milionů korun pro celou Českou republiku.

Rok 2018 byl ve znamení oprav toho, co pokazila Kateřina Valachová. Kromě zmíněné pamlskové vyhlášky šlo o novely vysokoškolského nebo školského zákona. Podnět k jejich změně ovšem nevzešel z ministerstva školství, nýbrž od poslanců. Václav Klaus prosadil zrušení garance míst pro všechny dvouleté děti v mateřských školách, čímž ušetřil vládě 30 miliard korun. Poslanci hnutí ANO přišli s odkladem reformy financování škol o 1 rok, protože nebyla dobře připravena, a ušetřili tím dalších 10 miliard. Jan Čižinský prosadil zmírnění podmínek pro vznik přípravných tříd, který navrací legislativu před rok 2016. Skupina poslanců navrhla prodloužení termínů pro nové akreditace vysokoškolských fakult a jejich studijních programů. Všechny tyto změny nakonec prošly. 

Naopak návrh na zavedení obědů zdarma vláda oprávněně vrátila ministru Plagovi k přepracování, protože novela má celou řadu nedostatků a vůbec nebyla projednána s řediteli škol. Ministr školství slíbil, že na podzim roku 2018 začne diskuze o změnách v maturitách a přijímacím řízení. Přestože doposud nezačala, MŠMT novelizovalo příslušné vyhlášky, opět bez konzultací s pedagogy z praxe. Neuskutečnila se ani konference k revizi rámcových vzdělávacích programů, která měla proběhnout v lednu 2019. Ředitelé škol už skoro rok marně čekají na konkrétní informace k reformě financování, která má začít platit od letošního září. Stále nevědí, kolik peněz dostanou v novém systému, ani zda to bude méně nebo více než nyní. Ministrem slíbený srovnávací kalkulátor PHmax a financí nevznikl. Rozvojový program, který má letos pomoci zafinancovat překrývání učitelek v mateřských školách alespoň na 2,5 hodiny denně, zřejmě velká část ředitelek nevyužije kvůli špatnému nastavení podmínek. Lépe je nastaven rozvojový program na vyrovnání mezikrajových rozdílů. V přípravě je novela vyhlášky o konkurzech na ředitele škol, která posiluje vliv České školní inspekce.

Hlavní problém je, že ministr Plaga nekomunikuje s pedagogy a jejich profesními organizacemi. Pracovní skupiny ministerstva s účastí externistů se přestaly scházet. Novela inkluzivní vyhlášky připravená loni na jaře stále nebyla vydána. Bez účasti učitelů z praxe vznikl i návrh dlouhodobého záměru vzdělávání do roku 2023. Do týmu, který bude připravovat strategii vzdělávací politiky do roku 2030, se dostal nechvalně známý exministr Stanislav Štech a naopak v něm není žádný zástupce největších profesních organizací pedagogů v Čechách, ať už jde o školské odbory, Unii školských asociací CZESHA nebo Pedagogickou komoru s tisícovkami členů. Ministerstvo utajuje složení Rady pro revizi rámcových vzdělávacích programů. Organizace přímo zřízené ministerstvem jako jsou NÚV, NIDV nebo CERMAT tají před veřejností složení pracovních skupin a ministr jim tuto netransparentnost trpí. Zveřejněny nejsou ani údaje o pracovnících projektů financovaných v rámci evropských fondů, kterým bez výběrových řízení přidělilo ministerstvo 3 miliardy korun z OP VVV. 

Místo toho, aby se Robert Plaga bil za svůj resort a hlasitě požadoval více peněz pro školství, smířil se v tichosti s tím, že vláda nesplnila usnesení Poslanecké sněmovny ohledně zvýšení učitelských platů o 15 procent od září 2018. Nepodařilo se mu prosadit prostředky na navýšení rozpočtu školství do střednědobého výhledu na další dva roky. Dokonce se aktivně postavil proti poslaneckému návrhu Marka Výborného (KDU-ČSL) výrazně navýšit příplatky třídním učitelům z tehdejších 400 korun měsíčně, což je přibližně 20 Kč na hodinu. Místo minimálních 2 500 Kč tak dostanou třídní učitelé pouhých 500 korun. Neprosadil navýšení financí na nákup učebnic a pomůcek (ONIV). Jeho nejhorším prohřeškem ovšem bylo, že se postavil proti návrhu ministerstva práce a sociálních věcí na výrazné zvýšení platových tabulek pedagogických pracovníků. MŠMT prosadilo výrazné seškrtání tarifů na pouhých 10 procent oproti původní novele příslušného nařízení vlády, a dokonce se zasadilo o vyškrtnutí celého nového platového stupně. K čemu je pedagogům ministr školství, který tohle prosazuje? 

Místo skokového zvýšení platů, které by zatraktivnilo učitelskou profesi, snížení zbytečné administrativní zátěže, revize inkluze nebo zlepšení pracovních podmínek ve školách, vyšla z dílny MŠMT novela zákona o pedagogických pracovnících, která má umožnit učit na základních školách lidem bez pedagogického vzdělání. To není vyřešení problému, ale rezignace na skutečné řešení.

Vzhledem k výše popsané špatné práci ministerstva školství přímo bijí do očí odměny pro náměstky a ředitele odborů, které činily za uplynulý rok až 420 000 korun na osobu, tedy čtvrtinu platu. O takových odměnách si mohou učitelé i ředitelé škol nechat zdát, jim se naopak v roce 2018 snižovaly! Tedy jen těm, kteří nějaké příplatky a odměny dostávali - velká část učitelů má nulové osobní ohodnocení a všechny nárokové příplatky u dolní hranice rozpětí. Přitom je ministerstvo neustále zaplavuje školy novou byrokracií, jako bylo sčítání romských žáků nebo vyplňování údajů o každém jednotlivém učiteli, co učí aprobovaně a co ne, nebo jaký má příplatek za třídnictví, což měly vyplňovat i mateřské školy, kde žádný takový příplatek neexistuje.

Ministru Robertu Plagovi chybí potřebný tah na branku. Není to útočník ani bojovník, ale spíše obránce. Brání se změnám negativním, jako je zavedení cut-off score nebo nových předmětů typu branná či polytechnická výchova. Zároveň ale odkládá změny pozitivní, například nutnou změnu v nastavení inkluze, která podpoří vznik speciálních tříd. Rozpačitě působilo jeho setkání s ředitelem Bezpečnostní informační služby - ani v tomto případě se nepostavil za učitele dějepisu a češtiny, kteří byli nespravedlivě osočeni ve zprávě BIS. 

Zatím působení Roberta Plagy jakožto ministra školství hodnotím neutrálně. Aby se můj názor změnil na kladný, musel by začít naslouchat učitelům, komunikovat s nimi a pozvat je k jednacímu stolu. Místo toho se před nimi schovává a stále odsouvá termíny plnění svých slibů. Je třeba proměnit MŠMT z nedostupného Kafkova Zámku na transparentní instituci, pro niž budou pedagogové partnerem, nikoliv pouhým objektem nesmyslných nařízení shora. 

Ve zkrácené verzi vyšlo v MF DNES

Autor: Radek Sárközi | středa 6.2.2019 6:06 | karma článku: 37,14 | přečteno: 1877x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 645x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3964x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15492x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Budou ředitelé škol nuceni propustit asistenty pedagoga? aneb Inkluze počesku...

Inkluzivní vzdělávání je finančně velmi náročné, jak dokazují statistiky ze zahraničí. Snaha vlády vymyslet „inkluzi počesku“ (tj. bez peněz) dopadne negativně především na děti...

13.8.2023 v 13:55 | Karma: 35,94 | Přečteno: 12224x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Falešná garance učitelských platů rozdělila pracovníky škol

Závidíte učitelům, že budou mít garantován plat ve výši 130 % průměrné mzdy v ČR? Není co závidět... Ve skutečnosti vládní poslanci schválili legislativní paskvil, který učitelům nic negarantuje. Jejich platy se naopak propadly...

29.4.2023 v 17:00 | Karma: 34,69 | Přečteno: 4557x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Když stávkují už i filozofové, je to hodně špatné…

Akademičtí pracovníci humanitních a společenskovědních fakult demonstrují kvůli nízkým mzdám na náměstích. V rámci akce Hodina pravdy dokonce vyhlásili první jednodenní stávku. Vyhoví vláda Petra Fial jejich oprávněným požadavkům?

7.4.2023 v 18:00 | Karma: 14,08 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Postaví se ministr školství Vladimír Balaš za pedagogy, nebo bude hlasovat proti nim?

Podpoří poslanec a zároveň ministr školství Vladimír Balaš svým hlasováním ve Sněmovně kvalifikované učitele a více peněz pro pedagogické pracovníky, nebo pošle ČR na cestu úpadku kvality ve vzdělávání a nekonkurenceschopnosti?

3.4.2023 v 19:00 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1575x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Fialova vláda obelhala důchodce i pedagogy. Kdo přijde na řadu teď?

Babišova vláda své sliby vůči učitelům splnila. Po dlouhých letech půstu se stalo vzdělávání rozpočtovou prioritou. Současná vláda finance na školství opět škrtá. Reálné platy ve vzdělávání klesly o 16 %. Nejvíce ze všech oblastí.

12.3.2023 v 18:50 | Karma: 35,95 | Přečteno: 3096x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Eduin - odborníci na vzdělávání, nebo aktivističtí novináři?

Z oblasti školství dostává v českých médiích největší prostor lobbistická neziskovka EDUin, nikoliv organizace sdružující tisícovky pedagogů nebo stovky ředitelů škol. Kdo jsou pracovníci EDUinu? Většinou jde jen o novináře...

11.3.2023 v 21:21 | Karma: 26,62 | Přečteno: 837x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Babiš nebo Pavel? Nehádejme se mezi sebou kvůli prezidentským volbám

Voliči v prvním kole vybrali dva kandidáty na prezidenta republiky. Kampaň Andreje Babiše a Petra Pavla je velmi ostrá, protože jde o moc. Občané by ale jejich soupeření neměli přenášet do svého soukromého života.

26.1.2023 v 18:00 | Karma: 17,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Blamáž s Etickým kodexem učitele

V prosinci představil ministr školství Vladimír Balaš na tiskové konferenci Etický kodex učitele, který iniciovala Učitelská platforma. Text je prý výsledkem konsenzu 14 organizací. To ovšem není pravda. Vznikl spíše paskvil...

5.1.2023 v 18:18 | Karma: 27,60 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nepovedená revoluce ve výuce (nejen) Informatiky

Proč se skoro polovina základních škol nezapojila do výuky nové Informatiky, když je to podmínka pro získání peněz na nákup počítačové techniky a výukových programů? Buď o tom ředitelé škol nevěděli, nebo se změnami nesouhlasí...

19.9.2022 v 18:30 | Karma: 36,16 | Přečteno: 6100x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Petr Gazdík by se měl vzdát poslaneckého mandátu a vrátit se zpět do školy jako učitel

Nejlepším řešením by bylo jmenování úřednické vlády po dobu předsednictví České republiky EU a následné brzké předčasné volby. Ty lze organizačně spojit s volbami prezidentskými.

23.7.2022 v 17:00 | Karma: 44,30 | Přečteno: 6903x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Proč nerušit víceletá gymnázia

Víceletá gymnázia chrání nejlepší žáky před zpackanou inkluzí na ZŠ. Nabízejí chytrým a pilným dětem kvalitní vzdělávání. Alternativou veřejných víceletých gymnázií jsou soukromé ZŠ, na které ovšem některé rodiny nemají finance.

20.7.2022 v 18:00 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Úkoly pro nového ministra školství

Profesor Vladimír Balaš (STAN) nastupuje do úřadu po Petru Gazdíkovi a Robertu Plagovi – dvou nejhorších ministrech školství v dějinách samostatné ČR. Bude ministrem učitelů a žáků nebo lobbistů a podnikatelů jako jeho předchůdci?

28.6.2022 v 18:00 | Karma: 18,08 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Druhý cizí jazyk na základních školách – povinný nebo volitelný?

Měl by být další cizí jazyk na 2. stupni ZŠ povinný, volitelný nebo nepovinný? Co navrhuje ministerstvo školství a jak to vidí učitelé. Kolik českých žáků maturuje z jiného cizího jazyka, než je angličtina...

21.5.2022 v 16:16 | Karma: 17,39 | Přečteno: 971x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Obrana Cermatu a jeho přijímacích zkoušek na střední školy

Jednotná přijímací zkouška je nejspravedlivější z možných řešení, jak vybrat z uchazečů o studium na středních školách ty s největší šancí uspět u maturity. I proto máme jen 5 % žáků, kteří maturitu nezvládnou ani na třetí pokus.

22.4.2022 v 18:30 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Kvalitní vzdělání je nejlepší investice. Vláda by na školství šetřit neměla

Zatímco vláda Andreje Babiše jako první v historii samostatné České republiky výrazně navýšila finance pro vzdělávání, nová vláda Petra Fialy začala seškrtáním výdajů na školství o 5 miliard. Nakonec je tam ale musela vrátit...

6.4.2022 v 17:17 | Karma: 21,83 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.