Povinná matematika vyřazena. Boj proti zrušení maturit začíná...

12. 07. 2020 9:09:09
Odolají státní maturity kampani Eduinu, nebo budou zrušeny, což prosazuje politická platforma pro vzdělávání senátora J. Drahoše a jeho poradce B. Kartouse z Eduinu? Proč považují testy za příliš těžké, když je zvládne i deváťák?

Zrušení povinné maturity z matematiky bylo definitivně schváleno. Kupodivu se už nikde nepíše, že byla zároveň zrušena i povinná maturita z cizího jazyka. Emoce budí výhradně neúspěšnost maturantů z matematiky, nikoliv mnohem vyšší míra neúspěšnosti z německého jazyka.

Můžeme tedy konstatovat, že intenzivní kampaň lobbistické neziskovky Eduin, která publikovala několikrát do týdne texty proti povinné maturitě z matematiky, byla úspěšná. Opačné názory na webu Eduinu, jenž nese podtitul „informační centrum o vzdělávání“, samozřejmě nenajdete, neboť jeho cílem není vyváženě informovat o školství, nýbrž ovlivňovat veřejné mínění ve prospěch názorů, které Eduin prosazuje. Rétoriku Eduinu bohužel nekriticky převzala řada novinářů. A protože média zahltily články proti matematice, většina politiků nakonec nabyla mylného dojmu, že zrušení povinné maturity z ní bude pozitivní změnou.

Celá řada profesních organizací se přitom vyjádřila proti příslušné novele školského zákona. Bohužel jejich odborná stanoviska většina novinářů i politiků ignorovala. Možná proto, že jsou příliš věcná. Jednota českých matematiků a fyziků sice sdružuje 2 000 členů, ty ovšem překřičela „obecně prospěšná společnost“ Eduin, která zaměstnává necelou dvacítku „expertů“...

Dle mého názoru je diskuze o maturitách příliš polarizovaná. Na jedné straně stojí zastánci povinné maturity z matematiky, na opačném pólu její odpůrci. Pomohlo by, kdyby zástupci obou skupin zasedli ke společnému stolu a začali hledat kompromis přijatelný pro obě strany. Ministr školství Robert Plaga veřejně přislíbil, že před podáním novely školského zákona zorganizuje odbornou diskuzi. Bohužel svůj slib nedodržel. Rovnou vše kvapně poslal na vládu, když zjistil, že podobnou novelu podávají Piráti. Odborníci se ke slovu nedostali, protože debata byla čistě politická a uskutečnila se jen na půdě parlamentu. Ale ani tam vlastně ne, protože přišel nouzový stav a politici řešili především koronavirus.

Jak by mohlo vypadat kompromisní řešení změn v maturitách? Navrhuji, aby maturanti museli absolvovat testy z češtiny, matematiky i cizího jazyka, ale pro úspěšné složení společné části maturity by stačilo, aby uspěli pouze u dvou ze tří zkoušek. V některých státech se výsledky maturujících ze všech testů zprůměrují, což znamená, že žák může méně bodů z matematiky, vykompenzovat více body z angličtiny. Smůlu tak má jen ten, kdo se nenaučil nic... Každý maturitní předmět by měl být založen na dvou testech. První by zjišťoval, zda žák ovládá alespoň základy, což je například pravopis a čtenářská gramotnost nebo finanční a matematická gramotnost. Druhý test by byl náročnější – maturant by v něm musel prokázat, co všechno se za čtyři roky na střední škole naučil. Takto postavené testování by určitě využily i vysoké školy v rámci svého přijímacího řízení.

V Česku se maturitní testy přespříliš řeší. Vždyť ani na třetí pokus neuspěje u maturit pouze 5 % žáků, kteří se k nim dostavili. Příčiny neúspěchu nehledejme v přehnané náročnosti testů, ale v přístupu maturantů k učení. Vždyť maturitní test napíšou na minimální počet bodů i deváťáci. Pokud ovládají látku základní školy, dosáhnou v tomto testu minimálně na čtyřku. Obzvláště test z angličtiny je naprosto triviální, takže maturanti, kteří v něm uspěli s odřenýma ušima, ve skutečnosti angličtinu na požadované úrovni neovládají. Kritici Cermatu ovšem neustále tvrdí, že maturitní testy jsou příliš náročné. Možná pro ně...

Pokud si Cermat zaslouží kritiku, tak kvůli zcela jiným věcem. Viz předpotopní způsob distribuce testů jejich rozvážením do škol v zapečetěných bednách nebo podivný nákup techniky za ministra Roberta Plagy. Počítačové sestavy na skenování testů přišly daňové poplatníky na skoro čtvrt miliardy korun. Ovšem střední školy je mohou používat výhradně pro maturity a přijímačky, jinak leží celý rok ladem. Na středních odborných školách probíhají vedle maturit i závěrečné zkoušky učňů. Jejich společná část se řeší přímo na počítačích. Proč by se to nemohlo dělat stejně i v případě maturit?

Nikdo se bohužel nezeptal těch hlavních, jaké změny v maturitách by měly nastat. Myslím tím učitele, kteří žáky k maturitám připravují a následně je zkouší. Pedagogická komora zorganizovala mezi svými členy dotazníkové šetření, které novináři přešli bez povšimnutí. Vybírám odpovědi na otázky, které získaly nadpoloviční podporu: „Měla by být povinnou součástí maturit prezentace praktické dovednosti nebo teoretické práce? Téma by si volil žák dle svého zájmu a typu školy...“ (65,7 % respondentů odpovědělo ANO). „Hodnotit maturitní slohové práce z češtiny by měly školy, jak tomu bylo dříve“ (77,3 % hlasujících bylo pro). „Určovat konkrétní témata a zadání maturitních slohových prací z češtiny by měly školy, jak tomu bylo dříve“ (56,1 % zvolilo ANO). Relativně velkou podporu získala možnost „Měla by být povinnou součástí maturit práce s počítačem?“ (41,3 % ANO).

Škoda, že podobné šetření neuspořádalo přímo ministerstvo školství. Učitelé si už tak nějak zvykli, že se Robert Plaga o jejich názory nezajímá. Naopak je velmi vstřícný k názorům tzv. politické platformy pro vzdělávání, která se seskupila kolem senátora Jiřího Drahoše. Ta přišla s vlastním návrhem na změny maturit, ze kterého je velká část učitelů zděšena. Podle Drahošovy platformy by měly být maturity osekány na naprosté minimum. A někteří politici by je nejradši úplně zrušili...

Maturitní zkouška je jedním z mála přechodových rituálů, který nezanikl. Dříve se jmenovala „zkouška dospělosti“. Není jen zkouškou certifikační a kvalifikační, ale zároveň iniciační. Jestli má nadále plnit tuto úlohu, musí být náročná. Pokud žák díky svému úsilí překoná všechny nástrahy a překážky, uspěje a maturitu získá. Proto doufám, že politici maturitu nezlikvidují, novináři ji přestanou zpochybňovat a Eduin ukončí kampaň proti ní.

Důsledkem neustálých ústupků z náročnosti středoškolského studia je následná velmi vysoká neúspěšnost studentů na vysokých školách. Polovina přijatých tak nezíská ani bakalářský titul, protože si nedokáže osvojit větší objem učiva ke zkouškám. Pokud nechceme být montovnou, ale prosperujícím státem, měla by se stát vzdělanost naší hlavní společnou hodnotou.

Komentář vyšel původně ve zkrácené verzi v tištěné MF DNES pod názvem "Začíná nová válka o maturity" (9. 7. 2020)

Autor: Radek Sárközi | neděle 12.7.2020 9:09 | karma článku: 42.41 | přečteno: 8130x

Další články blogera

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 639 | Diskuse

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma článku: 13.31 | Přečteno: 635 | Diskuse

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma článku: 33.57 | Přečteno: 3962 | Diskuse

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma článku: 35.30 | Přečteno: 3439 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 82 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 178 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.34 | Přečteno: 588 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3761

Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...