Kvalitní vzdělání je nejlepší investice. Vláda by na školství šetřit neměla

6. 04. 2022 17:17:17
Zatímco vláda Andreje Babiše jako první v historii samostatné České republiky výrazně navýšila finance pro vzdělávání, nová vláda Petra Fialy začala seškrtáním výdajů na školství o 5 miliard. Nakonec je tam ale musela vrátit...

Školám právě skončily tři měsíce rozpočtového provizoria. Ředitelé dnes obdrželi rozpočty svých škol na rok 2022. Čeká je ovšem velké rozčarování. V rámci úspor vláda všem veřejným školám seškrtala finance na pomůcky a učebnice pro žáky o skoro miliardu korun. Opět se šetří na tom nejhorším místě – na školství. Přitom peníze pro vzdělávání jsou nejefektivnější investicí, která se v budoucnu mnohonásobně vrátí. Jen to nebude do konce tohoto volebního období...

Skokový nárůst učitelských platů

Vláda Andreje Babiše byla první v historii České republiky, která splnila své sliby ohledně navýšení školského rozpočtu. Závazek, že se platy učitelů oproti roku 2017 zvýší na 150 %, byl loni splněn. Přesné statistiky jsou ovšem k dispozici až od letošního března. A učitelé většinou viděli peníze na svých výplatních páskách až v lednu 2022, protože ředitelé škol vyplácejí odměny pro jistotu na samém konci roku.

To už ale bylo dlouho po podzimních volbách. Vláda ANO a ČSSD těsně před volbami zvýšila na návrh Pedagogické komory příplatky třídním učitelům, a to z 500 korun na 1500 Kč měsíčně. Ty ovšem učitelé obdrželi opět až v říjnu po volbách. Možná by bylo lepší, kdyby politici plnili své sliby hned na začátku volebního období a nečekali s tím na poslední chvíli, kdy se už změny nestačí včas projevit...

Minulá vláda připravila na rok 2022 rozpočet, který výrazně zpomalil dosavadní skokové zvyšování financí pro školství známé z posledních tří let. Platy pedagogů v regionálním školství měly vzrůst o 3,5 %, což odpovídá inflaci za rok 2021, která činila 3,8 %. Výrazně polepšit si měli nepedagogičtí pracovníci. Těm chtěla Babišova vláda navýšit tarify o 1400 korun měsíčně. Vše se náhle změnilo po jmenování vlády nové.

Mínus čtyři miliardy korun

Vláda Petra Fialy se rozhodla připravený rozpočet seškrtat. A nejvíce se ušetřilo právě na platech v regionálním školství. Celkem 3,8 miliardy korun.

Školníci, uklízečky, kuchařky ve školních jídelnách i další nepedagogičtí pracovníci, jejichž tarifní platy jsou často nižší než tzv. zaručená mzda (někdy dokonce nižší než minimální mzda), nedostali navíc nic. Jejich reálné mzdy tak zřejmě letos poklesnou o hrozivých 10 %, možná i více. Záleží, jak vysoká bude nakonec inflace. Aby mohli zaplatit nezbytné výdaje, budou si muset zajít pro sociální dávky...

Učitelé jsou na tom o něco lépe. Pedagogickým pracovníkům by se měla zvýšit tarifní část platu o 2 %. I to je ovšem propad reálných mezd v roce 2022 přibližně o 8 %. A možná toto navýšení na svých výplatních páskách nakonec ani neuvidí. Proč?

Mínus jedna miliarda korun

Stranou zájmu většiny novinářů totiž zůstal škrt ve výši skoro jedné miliardy korun na tzv. ostatní neinvestiční výdaje. To je položka, z níž školy hradí vše, co nespadá pod platy nebo provoz (například vytápění či elektřina). Jsou to peníze na nákup učebnic a pomůcek pro žáky, kurzy pro učitele, dopravu žáků na výuku plavání nebo povinné pojištění zaměstnanců. Ředitelé škol z nich dočasně hradili i testy na koronavirus pro své zaměstnance, než je začaly proplácet zdravotní pojišťovny. Nejvíce ale z této částky ukrojí náhrady za prvních 14 dní nemocenské, které jdou na vrub zaměstnavatelů. Ty už loni výrazně vzrostly, protože řada učitelů skončila na podzim v karanténách kvůli výskytu kovidu ve školách, kde řádil nejvíce za celou dobu epidemie. Podobná situace nastala i v prvních třech měsících roku 2022.

První čtvrtletí letošního roku bylo navíc ve znamení rozpočtového provizoria, kdy školy dostávaly na každý měsíc jednu dvanáctinu loňského rozpočtu. Ředitelé škol se právě dnes dozvěděli, že budou muset hospodařit s rozpočtem nižším než loni. A to zhruba o třetinu v položce ostatní neinvestiční výdaje. Někteří z nich zpětně zjistili, že jsou tím pádem v červených číslech již nyní...

To se týká hlavně samostatných mateřských škol, kterých je přibližně 2600. Mateřinky měly tuto rozpočtovou položku vždy výrazně nižší než ostatní školy. Loni to bylo 700 korun na dítě ročně, letos to bude jen 450 Kč. Základní školy dostanou letos na žáka 1. stupně 1710 korun (v roce 2021 to bylo 2800 Kč, pro málotřídky dokonce 3000 Kč) a 1220 korun na žáka 2. stupně (v loňském roce šlo o 1600 Kč) ročně. Střední školy si pohoršily z 1250 korun na 800 Kč. Dovědět se tuto informaci zpětně, není pro ředitele škol nic příjemného.

Klesnou učitelům platy?

Některé položky jsou mandatorní, takže je škola uhradit musí. To znamená, že pak nezbudou peníze na nákup učebnic a pomůcek pro žáky nebo na vzdělávání učitelů. Pokud se škola dostane do červených čísel, mají ředitelé jen dvě možnosti. Mohou požádat zřizovatele (což je obvykle obec, v případě středních škol kraj) o dodatečné navýšení rozpočtu. Obecní rozpočty jsou ovšem nyní napjaté, protože nikdo nepočítal se skokovým nárůstem energií a v důsledku enormní inflace vlastně i všeho dalšího.

Druhá možnost je, že ředitel převede finance určené na odměny pro učitele do ostatních neinvestičních výdajů. To musela řada škol udělat již loni. Letos ovšem bude situace o poznání horší, když školy přišly o miliardu korun. Stejně budou muset ředitelé škol postupovat v případě nepedagogických pracovníků. Aby si udrželi školníka nebo kuchařku, budou jim muset seškrtané platy navýšit formou odměn. Kde na ně vezmou finance? Opět na úkor peněz původně určených pro pedagogy... Proto předpokládám, že učitelé z dvouprocentního navýšení nakonec mnoho na svých výplatních páskách v letošním roce neuvidí. Přesné údaje ovšem budou k dispozici až za rok.

Překvapivé je oficiální zdůvodnění ministerstva školství, proč přijdou veřejné školy o miliardu korun. Přesune se totiž školám soukromým a církevním. Rozpočty soukromých škol tak meziročně stoupnou o 40 %! Doufejme, že toto skokové navýšení uvidí na svých mzdách jejich zaměstnanci... Průměrná mzda učitele na soukromé škole je totiž přibližně o 5 000 korun nižší než u učitelů veřejných škol. Což je způsobeno především tím, že mají nižší počty žáků ve třídách.

Plus pět miliard korun

Vláda ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů ušetřila na veřejném školství oproti návrhu vlády ANO a ČSSD 3,8 miliardy na platech zaměstnanců a další 1 miliardu na ostatních neinvestičních výdajích. Celkem tudíž skoro 5 miliard korun. Pozměňovací návrhy poslance Zdeňka Kettnera (SPD), které dodatečně navyšovaly školský rozpočet o 2 miliardy korun, kdy jedna miliarda měla jít na platy nepedagogických pracovníků a druhá miliarda na pomůcky a učebnice pro žáky, pětikoalice nepodpořila.

Školský rozpočet na rok 2022, schválený minulý měsíc, se ovšem nakonec dodatečně navýší, a to o 5,2 miliardy korun, které jsou určeny na integraci dětí a žáků uprchlých z Ukrajiny. Celkový počet žáků v českých školách se kvůli tomu skokově zvýší přibližně o 10 procent. Oceňuji, že Fialova vláda tyto peníze nakonec v rozpočtu našla. Budou rozhodně zapotřebí. Více žáků totiž znamená i vyšší náklady na zaměstnance či provoz škol.

Komentář původně vyšel ve zkrácené podobě v tištěné MF DNES pod názvem "Když se šetří na špatném místě" (5. dubna 2022).

Autor: Radek Sárközi | středa 6.4.2022 17:17 | karma článku: 21.63 | přečteno: 791x

Další články blogera

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 639 | Diskuse

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma článku: 13.31 | Přečteno: 635 | Diskuse

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma článku: 33.57 | Přečteno: 3961 | Diskuse

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma článku: 35.30 | Přečteno: 3439 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 491 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3761

Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...