Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrana Cermatu a jeho přijímacích zkoušek na střední školy

Jednotná přijímací zkouška je nejspravedlivější z možných řešení, jak vybrat z uchazečů o studium na středních školách ty s největší šancí uspět u maturity. I proto máme jen 5 % žáků, kteří maturitu nezvládnou ani na třetí pokus.

Zájemci o studium na středních školách s maturitou musejí každé jaro absolvovat jednotné testy z češtiny a matematiky, které připravuje Cermat. Jako každý rok se na mediální obloze zjevili bojovníci z Eduinu a Scia, kteří podnikají kobercové nálety na vybrané úlohy nebo přijímačky jako celek. Jsou tyto testy opravdu tak špatné, jak opakovaně tvrdí někteří novináři? Myslím si, že opak je pravdou. Když v kovidové době nebyly testy povinné, využila je stejně většina středních škol dobrovolně.

 

Moc dobře si pamatuji dobu před zavedením jednotné přijímací zkoušky na všechny maturitní obory. Ve školství panoval chaos, který zbytečně stresoval žáky. Jedna škola používala testy od Scia, jiná od Cermatu. Učitelé další školy vyrobili na koleně vlastní testy, jejichž kvalitu nikdo neověřoval. Kromě testů z češtiny a matematiky někde zavedli test z obecných studijních předpokladů (čili úlohy na logické myšlení a porozumění textu), jinde test ze všeobecných znalostí (rozuměj náhodný výběr faktografických otázek z dějepisu, zeměpisu, občanské výchovy a dalších předmětů). 

Trénink není biflování

Nyní žáci přesně vědí, že musí absolvovat test z matematiky, který z velké části ověřuje matematickou gramotnost, a test z češtiny, který je zaměřen především na čtenářskou gramotnost. Mají k dispozici úlohy z minulých let. Na Youtube najdou videa zdarma, kde se vysvětluje postup řešení. Ano, rodiče mohou žákovi zakoupit i placenou přípravu na tyto testy, ale podle mého názoru jde o vyhozené peníze. 

Nemyslím si, že jsou zvýhodněny děti bohatých rodičů, kteří mají finance na přípravné kurzy k přijímačkám. Už proto, že na tyto testy se nelze prostě jen nabiflovat. Orientují se na porozumění textu a vyšší kognitivní funkce, nikoliv na pouhé vědomosti. Žáci bohatých rodičů mají výhodu spíše v tom, že jim mohou zaplatit vysoké školné na soukromých školách…

V poslední době se skoro nezmiňuje píle, houževnatost či cílevědomost jako základ úspěchu v pracovním životě. Ve skutečnosti jde o hlavní znaky úspěšných lidí. Vzpomínám si, jak jsem před rokem 1989 počítal příklady z „Bělouna“, což byla publikace s úlohami z matematiky. Kdo měl ze základní školy solidní průměr známek a zdárně samostatně vypočítal všechny příklady z této cvičebnice, měl přijetí na gymnázium téměř jisté (pokud nevyhořel v češtině na diktátu nebo větných rozborech). Příprava na testy je zároveň přípravou na pozdější studium na stření škole. Kdo se nedokáže připravit, měl by velké problémy v průběhu celého studia, obzvláště u maturity. Nenazývejme přípravu na přijímačky biflováním, je to prostě trénink. Kdo chodí denně hrát fotbal, zlepšuje se.

Obrana Cermatu

U přijímacích testů je dobré používat efektivní strategie. Kdo je nepoužívá, ať už při testování nebo v životě, tak má logicky menší šance na úspěch. V případě testů z Cermatu stačí odpovědět nejprve na všechny stručné úlohy; u uzavřených otázek, kde neznáte správnou odpověď, postupovat vylučovací metodou nebo radši něco náhodně zaškrtnout (třeba tu nejdelší nebo nejsložitější formulaci) než neodpovědět vůbec; u delších zadání z češtiny si nejprve přečíst otázky, až pak začít se čtením výchozího textu.

Cermat, centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání

 

Hlasy požadující zrušení Cermatu, což je organizace přímo řízená ministerstvem školství (nikoliv nějaká komerční firma), příliš nechápu. Jakou alternativu máme, která by ho nahradila? Že testování převezme Scio? To by ale došlo k nebezpečnému střetu zájmů. Scio totiž nyní nabízí placenou přípravu na testy od Cermatu. Nově by Scio nabízelo placenou přípravu na testy Scia! To považuji za absurdní (ovšem v minulosti tomu tak opravdu chvíli bylo…). Už proto je nutné zajistit přísné oddělení kompetencí, kdy jedna instituce zadává a vyhodnocuje testy, a úplně jiné organizace nezávisle nabízejí přípravné kurzy na ně. Respektive z toho finančně profitují... Bohužel se tyto firmy intenzivně snaží vyvolat v rodičích pocit nejistoty až paniku, že bez placených produktů se jejich děti na vysněnou školu nemají šanci dostat. Opravdu to jde i bez nich. 

Otestujme všechny žáky

Výsledky jednotného testování musí ze zákona tvořit 60 procent přijímací zkoušky. Zbylá část je plně v gesci konkrétní střední školy. Většina ředitelů si ale vystačí s výsledky testů od Cermatu a případnými bonusy za známky na vysvědčení nebo za umístění v matematické olympiádě či podobných soutěžích. 

 

Určitý problém vidím v tom, že zhruba třicet procent dětí žádné testy neskládá. Jedná se o budoucí žáky nematuritních oborů. Díky testům víme, co umí a neumí zájemci o studium na středních školách s maturitou alespoň z češtiny a matematiky. Co si odnášejí ze základní školy budoucí učni, bohužel netušíme. Víme, co se naučili uchazeči o studium na osmiletých gymnáziích. Co umí jejich spolužáci, ovšem nikdo netuší. 

Myslím si, že by bylo přínosné, kdyby si testy od Cermatu vyzkoušeli všichni deváťáci i všichni páťáci. Díky tomu bychom měli spoustu zajímavých informací o výsledcích výuky na každé škole, a to plošně za celou populaci. A za čtyři roky bychom se dozvěděli, jak se konkrétní žák zlepšil mezi testováním v 5. ročníku a 9. ročníku základní školy. Možná by bylo lepší, kdyby žáci nejprve složili testy od Cermatu a až pak by se hlásili na konkrétní střední školu. Každá střední škola by si stanovila bodovou hranici, kterou musí uchazeč přeskočit, aby mohl být přijat. Kdo by měl bodů méně, hlásit by se na ni nemohl. Některá by si určila 90 %, jiná 10 %. Už tohle by o dané škole leccos vypovědělo…

Myslím si, že testy od Cermatu nejsou zlo, jak se to snaží vylíčit někteří „experti“ nebo novináři polapení ve vlivových sítích Eduinu a Scia. Podle mého názoru přínosy jednotné přijímací zkoušky výrazně převažují. 

Analýza výsledků jednotné přijímací zkoušky z češtiny na 4leté maturitní obory

 

Článek původně vyšel 21. dubna 2022 v tištěné MF DNES pod názvem „Jednotné testy? Určitě nerušit!“ ve zkrácené podobě.

Autor: Radek Sárközi | pátek 22.4.2022 18:30 | karma článku: 22,91 | přečteno: 1570x
  • Další články autora

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma: 24,74 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma: 13,31 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma: 33,57 | Přečteno: 3966x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Politika

Radek Sárközi

Nová hygienická vyhláška pro školy poškodí děti. Rodiče ať poděkují politikům pětikoalice

Změny v hygienické vyhlášce iniciovala poslankyně R. Zajíčková (ODS). Návrh zpracovalo Ministerstvo zdravotnictví bez konzultací se zástupci škol a s pracovníky hygien. V médiích škrty obhajovala poslankyně O. Richterová (Piráti).

20.8.2023 v 15:20 | Karma: 46,21 | Přečteno: 15494x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.