Postaví se ministr školství Vladimír Balaš za pedagogy, nebo bude hlasovat proti nim?

3. 04. 2023 19:00:00
Podpoří poslanec a zároveň ministr školství Vladimír Balaš svým hlasováním ve Sněmovně kvalifikované učitele a více peněz pro pedagogické pracovníky, nebo pošle ČR na cestu úpadku kvality ve vzdělávání a nekonkurenceschopnosti?

Poslanci budou brzy hlasovat o novele zákona o pedagogických pracovnících a školského zákona. Proti některým změnám se postavily největší školské organizace. Vyslyší ministr školství Vladimír Balaš odborná stanoviska reprezentativních spolků pedagogů, nebo vystoupí proti pracovníkům svého resortu? Dá přednost stranické disciplíně, nebo kvalitnějšímu vzdělávání? Osobně si myslím, že je celá novela tak špatná, že by ji měla Poslanecká sněmovna vrátit MŠMT k přepracování, ale to se s největší pravděpodobností nestane...

Aktuálně se v médiích nejvíce diskutuje o pozměňovacím návrhu poslanců pěti koaličních stran, který ruší garanci financí na platy pedagogických pracovníků. Tento návrh načetl Marek Výborný (KDU-ČSL) a spolupodepsali ho poslanci Petr Gazdík (STAN), Renáta Zajíčková (ODS), Jakub Michálek (Piráti) a Pavel Klima (TOP09). Posvětili ho i předsedové těchto pěti politických stran včetně premiéra Petra Fialy (ODS). Nejde o pouhou redukci ze všech pedagogických pracovníků (speciální pedagogové, školní psychologové, učitelé, ředitelé, vychovatelky školních družin, trenéři, asistenti pedagoga, vychovatelé...) čistě jen na učitele, jak se snaží jeho předkladatelé zmanipulovat naivní novináře (většinou bohužel úspěšně). Hlavní vadou jejich návrhu je, že není stanoveno, z jaké průměrné mzdy se bude počítat 130 %. Garanci tudíž nepůjde vůbec vypočítat, respektive může jít o libovolné částky. (To mi osobně potvrdila i politická náměstkyně Martina Běťáková (STAN) během jednání, které se uskutečnilo minulý týden na MŠMT.) Protože nejnovější údaj je vždy z předminulého roku, fakticky nelze nikdy dospět k částce, která by učitelům garantovala 130 %, jak slibuje vláda ve svém programovém prohlášení. Bude to vždy výrazně méně. Pokusil jsem se výpočet aplikovat na rok 2023, tedy z průměrné mzdy v roce 2021. Výsledek je, že by učitelé dostali jen 113,5 %. Ministerstvo financí pro letošek predikuje, že učitelé budou pobírat 116,6 % průměrné mzdy v ČR. Pokud by byl schválen pozměňovací návrh, citelně by si tudíž oproti současnosti pohoršili... Návrh veřejně zkritizovali zástupci 13 největších organizací sdružujících ředitele škol, učitele a další pedagogické pracovníky. Podpoří poslanec a zároveň ministr školství Vladimír Balaš (STAN) tento legislativní paskvil, který podepsal i jeho předchůdce a stranický kolega Petr Gazdík, nebo dá za pravdu kritikům této změny?

Dalším kontroverzním návrhem je nový paragraf 9a, který umožňuje řediteli školy, aby prohlásil zaměstnance bez pedagogického vzdělání za kvalifikovaného učitele. Doposud mohl získat učitel kvalifikaci pouze tak, že vystudoval učitelství na vysoké škole. Případně dodatečně, pokud získal jiné magisterské vzdělání a po něm absolvoval tzv. doplňující pedagogické studium. Toto 250hodinové studium směly doposud zajišťovat výhradně vysoké školy. Podle vládního návrhu by ho ale mohla nově nabízet jakákoliv neziskovka nebo firma. Proti této dekvalifikaci učitelského povolání a privatizaci vzdělání učitelů vystoupilo 14 školských organizací i řada odborníků na vzdělávání (například prof. V. Spilková). Podpoří ministr školství a zároveň poslanec Vladimír Balaš (STAN) pozměňovací návrhy opozičních poslanců Zdeňka Kettnera (SPD) nebo Jane Berkovcové (ANO), které příslušné paragrafy z novely vypouštějí, nebo bude hlasovat pro tento legislativní paskvil, který neumožňuje žádná jiná země Evropské unie?

A jak se postaví Vladimír Balaš k dalším návrhům svých kolegů ze Sněmovny? Poslankyně Jana Berkovcová (ANO) navrhuje zrovnoprávnit učitelky mateřských škol s třídními učitelkami na 1. stupni ZŠ, jak je tomu již řadu let v sousedním Slovensku. Opoziční poslanec Karel Rais (ANO) usiluje o úpravy ve vzdělávání školských logopedů. Naopak koaliční poslanec David Šimek (KDU-ČSL) navrhuje v rozporu s programovým prohlášením vlády odebrat ředitelům škol pravomoc rozhodovat o výši plateb za pobyt dítěte v mateřské škole nebo školní družině.

Pokud Vladimír Balaš nebude hlasovat pro návrhy, které podporují školské organizace, ztratí poslední zbytky důvěry pracovníků svého resortu a Česko se vydá na cestu úpadku v kvalitě vzdělávání směrem k banánovým republikám. Jestliže bude ministr školství hlasovat proti koaličním dohodám, hrozí mu, že ve vládě skončí...

Článek vyšel původně ve zkrácené verzi v tištěných Lidových novinách dne 31. března 2023.

Autor: Radek Sárközi | pondělí 3.4.2023 19:00 | karma článku: 24.98 | přečteno: 1575x

Další články blogera

Radek Sárközi

Mikuláš Bek by měl jako ministr školství okamžitě skončit

Ministra školství Mikuláše Beka kritizuje nejen opozice, ale i zástupci koaličních stran, a dokonce už i někteří členové hnutí Starostové a nezávislí. Obhájí M. Bek v senátních volbách svou pozici senátora? Skončí jako ministr?

29.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 639 | Diskuse

Radek Sárközi

Byla stávka ve školách úspěšná?

Zda byla stávka úspěšná, bude možné zhodnotit až podle toho, zda se podaří školským odborům prosadit všechny původní stávkové požadavky. Odboráři dostali velmi silný mandát. Snad ho nenechají vyšumět v nekonečných jednáních...

10.12.2023 v 18:00 | Karma článku: 13.31 | Přečteno: 635 | Diskuse

Radek Sárközi

Stávkuje se za platy kuchařek, nikoliv učitelů. A za kvalitní podmínky pro vzdělávání dětí

Pondělní stávku proti škrtům ve školství by měli podpořit i rodiče dětí. Chystané změny by totiž měly negativní dopad především na kvalitu vzdělávání

26.11.2023 v 19:15 | Karma článku: 33.57 | Přečteno: 3962 | Diskuse

Radek Sárközi

Školství vládní prioritou není. Je naopak na úplně posledním místě…

Zatímco na Slovensku se platy učitelů zvýšily o 22 %, českým pracovníkům škol se už dva roky reálné mzdy propadají. Vloni to bylo o 16 %, v letošním roce půjde o 10 %. Ani v roce 2024 to nebude lepší, jak ukazuje návrh rozpočtu.

17.9.2023 v 13:00 | Karma článku: 35.30 | Přečteno: 3439 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 126 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 540 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 520 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3761

Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...