Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná až bude učitelů tak málo, jako bylo v roce 1928, tak by to šlo. Tenkrát měl maturitu málokdo a vysokou školu zanedbatelné množství, dnes maturitu všichni a vysokou školu plánuje EU pro pomalu každého druhého, tak možná proto, celkový objem platů bude zřejmě někde úplně jinde. :-)

0 0
možnosti

Když srovnáváte plat středoškolského učitele, srovnejte také výsledek jeho práce. Mezi maturantem 1928 a 2018 je brutální rozdíl.

--

Prarodiče učili cca 1920 - 1960 a jejich vzpomínky na úroveň platů byly poněkud méně optimistické.

0 0
možnosti

Tak 50.léta byla platová bída, jako školáček vím co se doma říkalo. A "ideologicky" ještě horší.

0 0
možnosti

M97i91l69a15n 70K25e39s81l

19. 1. 2019 21:45

Je tomu cca deset let,co jsme pořádali sraz padesát let po maturitě.Přišel na něj i stařičký náš třídní učitel,který nám vykládal,jak se měli vesničtí učitelé před druhou světovou.Vykládal úplně něco jiného než je tady psáno.Byl zcela závislý na tom,co mu lidé přinesli v naturáliích,peněz moc neviděl.Rodiče ho prý museli podporovat jinak prý neměl nic na sebe.Nemyslím,že by pan profesor mluvil z cesty.Nevím jak to bylo,ale do doby než získal definitivum(?) to prý bylo na žebrání a chození na obědy k sedlákům.

2 0
možnosti

Sice vam verim, ale mate tam nejaky problem s matematikou. Kdyz pocitam maturita v 18-19 +50 a vasemu tridnimu take asi tenkrat nebylo dvacet, tak musel, byt aspon stolety.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek. R^

I pro ten důraz na nižší školství, kde se skutečně formuje mysl. Na Univerzitě už přirozenou zvídavost nevybudíte.

3 0
možnosti

Učitelé vesnických škol měli další výhody. V dědově vsi ( nedaleko Orlíku) vedl učitel i praktické vyučování, v jeho rámci mu děcka vykrmila pašíky, vypěstovala ovoce, zeleninu. Učitel byl odpoledne i "vedoucí družiny", rodiče mu byli vděčni, že se o ně odpoledne staral a děcka se neflákala. Pan učitel byl bůh.

3 0
možnosti

J23i91ř76í 90T68o15m97e97š

19. 1. 2019 15:51

Přečetl jsem si se zájmem, moji prarodiče byli oba učitelé. Opravdu mohli být přeloženi, třeba z venkova do města to byli rádi, bylo to povýšení po všech stránkách. Párkrát se stěhovali a vždy si bez problémů pronajali slušný, nikoliv luxusní, byt s vlastním příslušenstvím, i v Praze (tehdy byly i pavlačové byty bez WC, nebo i bez koupelny). Auto neměli, ale v té době lidé kupovali jen to nejnutnější a i když měli peníze tak spořili, běžně na domek v důchodu (ale na ten oni nenaspořili kvůli r. 1939, pak začínali od začátku, od 0).

2 0
možnosti

Vaše porovnávání k průměrné mzdě považuji za demagogii. Průměr se v roce 1928 počítal z úplně jiných položek než dnes. V roce 2018 je průměr zvyšován vysokými výdělky v profesích, které v roce 1928 vůbec neexistovaly nebo je vykonávali pouze jednotlivci.

Kolik bylo v roce 1928 kardiochirurgů, neurochirurgů, řídících letového provozu, kapitánů dopravních letadel, IT specialistů, pilotů, vývojářů softwaru? Tehdy byl učitel na vrcholu společenské prestiže, ale dnes má toto povolání velkou konkurenci jiných a prestižnějších.

2 4
možnosti
Foto

Každé takové srovnání je nutné brát s rezervou, je současně zavádějící i poučné i napadnutelné i chvályhodné i neúplné. A umožňuje zjistit, kam jsme se to posunuli.

1 0
možnosti
Foto

Nezlobte se ale podobné srovnávání je zcela zcestné-v té době byla zcela jiná situace, jiný počet oborů, jiná skladba pracujících (bylo víc manualních pracovník s nižším platem) a srovnávat tedy vztah průměrné mzdy tehdy a dnes je nesmyslnné.

K Vašemu titulku-auto tehdy stálo řádově kolem 30 000 tedy si jeho nejlevnější verze mohl za roční plat pořídit učitel s 30 letou praxí (dle vaší tabulky) tomu odpovídá příjem dnes 408 000 (12x34 000) a tedy si učitel může za roční příjem pořídit nejen to nejlevnější auto ale má celkem pestrý výběr. Otázkou je pak i velikost úvazku, délka dovolené atd.

Za roční plat i pak zcela jistě ani za první republiky žádný učitel vilu nepostavil.

Pokud chcete srovnávat pak spíš s tím kolik stál nájem, potraviny atd. to si troufnu říci, že dnes jsou na tom učitelé lépe

5 4
možnosti

Pane Podracky, nemate tak uplne pravdu, rodice si koupili v roce 1937 novy vuz Z6 Hurvinek za necelych 20 000 korun. Slouzil jim az do poloviny sedesatych let

3 0
možnosti

Zapomínáte na jednu věc, že tehdy nebyly takové sociální dávky , takže stát mohl dát učitelům co dnes dává nepracující menšině. Co dáva jako přídavky na děti apod.

4 1
možnosti

J12i34ř17í 34T54o65m83e94š

19. 1. 2019 15:22

Ale přídavky na děti v různé výši byly vždy (za okupace 39 ÷ 45 asi ne, to nevím).

0 0
možnosti

Snad i dnes si ucitel ta rocni plat muze koupit nejakou tu dacii, ne?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS