Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^R^

Dík za informace!

Politici naše učitele podvedli, jestliže slíbili navýšení o 15% a pak navýšení bylo jen o 8%. Bezprecedentní je ti to, jak se politici domluvili za zády odborů. Nyní učitelé mají morální právo stávkovat za navýšení o 15% a neměli by povolit. Sebedelším výpadkem vyučování nemohou učitelé poškodit vzdělávání víc, než ho poškolidi svými zmatky naši politici! Lékařům vyhrožovali soudním postihem při úmrtí člověka. (Dnes stejně umírají pacienti díky špatné organizaci zdravotní péče!) Vám učitelům nikdo neumře!

:-)

1 0
možnosti
VH

Nelžete! Navýšení bylo slíbeno (snad) 15 % z průměrného platu. Skutečnost je deset procent z průměrného platu. Deset procent, pane Šimku, ne osm. To by měl zvládnout i propadající středoškolák, natož vysokoškolák.

Z těch deseti procent z dosavadního průměru jde osm procent (z průměru) do tarifů. Tedy dokonce není pravdou, že se tarify zvýší jen o osm procent - je to více než procent devět..

Pokud tak jednoduchou věc nechápete, je to tristní. A Hrubý není provokatér, když se Vám snaží tak jednoduchou věc vysvětlit.

PS: (dávám ho opakovaně) Nehodlám posuzovat, jak vysoký má být plat učitele (a jaký má být rozdíl mezi dobrým a horším), ale nesnáším nesmyslné číselné údaje. Kdekoliv.

Jedněmi z nesmyslných údajů jsou například výkřiky, že "musí" být plat učitele 1,3 násobkem průměrného platu, lékaře 1,5 násobkem, minimální mzda polovinou průměrné (proč ne 90 %?) či důchod minimálně 40 % průměrné hrubé mzdy. Tato čísla kdysi kdosi bezdůvodně vykřikl, a najednou se jedná o právo!!! Nikoliv, jedná se o žvást.

0 0
možnosti
JS

Lituji, ale obávám se, že tato nenažranost učitelské profesi uškodí.

0 1
možnosti

To jsou papalášské názory! !!

0 0
možnosti
DR

Podrazila? Buďte rád že je tam ten hodný Babiš, já bych Vám za to chování ještě ubral.

1 1
možnosti
VH

Takže pro hloupé (nebo spíše prolhané darebáky?): 8 + 2 % je evidentně kompromisní řešení. (Ovšem žádné řešení se nemusí líbit zviditelňujícím se šéfům - to by pak neměli zač "bojovat").

Řešení "konstantních 2 700" bylo trochu neobvyklé, ale mělo jednu výhodu: zvyšovalo výrazněji příjem v nižších třídách a stupních (což mnoho zástupců učitelů - včetně pofidérního spolku PK - vyžadovalo). Nelíbilo se.

Tak se přikročilo k navýšení průměrného platu o 10 %. Správně rozděleného na část tabulkovou a část zásluhovou. Jak je obvyklé ve všech zaměstnáních. 80 % celkového navýšení do tarifů je ústupek vlády (původní návrh byl mnohem nižší). Vláda jednou rozhodnout musela - trvale poskakovat podle přání kverulantů nelze.

V čem spočívá podraz, když se nepočká na stávku s nesmyslným požadavkem (15% navýšení)? Mimochodem - Vy tvrdíte, že stávka byla (i) kvůli tomuto podrazu. Trochu divné, když se v době jejího vyvolání o tom "podrazu" nevědělo.

Jen na závěr: Není samozřejmě pravda, že se tabulková mzda navýší o 8 %. Osm procent z průměru je cca 9,2 % z tabulkové části. Na to by snad ti vysokoškoláci mohli přijít.

3 1
možnosti

Stejně jako pomlouváte lékaře, dnes pomlouváte učitele! Styďte se! !!

0 0
možnosti
ZR

Kolega to sepsal dobře a objektivně.

Zaměřila bych se hlavně na údaj ve 12.tř a praxe do 2 let. To je suma pro začínající učitele ( nyní lehce přes 28000 hrubého). To je číslo, které je jedním z důvodů průšvihu, jež se rodí a bude ve velkém viditelný už za pár let (5-10). Začnou odcházet po tisících kolegové do důchodu a za katedrou nikdo nezbyde..Resp.někdo ano,ale už tak plné třídy se ještě zahustí a odradí to ještě vic. A je to vše i příčinou feminizace školství, která se snad nemůže líbit nikomu. Vždyť z mužů už tam jsou jen vyložení srdcaři a idealisti. Ten poslední graf, který vídáme snad už denně, protože se o něm konečně hovoří,ukazuje, jak se učitele v ČR propadli na poslední místo v platech VŠ mezi zeměmi,kam chceme patřit...dluh je obrovský a přidávání na platech o pár procent je výsměch. Ale protože tady očividně školství rozumí každý,kdo seděl kdy v lavici a každý druhý v diskusi je odborník na ekonomii, tak ty příspěvky pod podobnými články vypadají, jak vypadají...a to je smutné.

6 0
možnosti
VH

Deset procent není "pár procent", paní Růžičková. V žádném případě.

3 1
možnosti
Foto

Tak mi podle Vaší tabulky vyšlo, že Váš plat bude příští rok v základu 35600Kč.

Mně to tedy nepřijde málo , nevím v kolika výrobních firmách by Vám dali více. A navíc pokud máte objektivního ředitele a jste dobrým kantorem tak dostanete určitě víc jak prémiové části 2% .Protože, je proto prémie, aby mohl zaměstnavatel ohodnotit zaměstnance, kteří jsou dobří, kteří mají výsledky. Naopak přesunula bych tam ještě větší část. Nelze hodnotit stejně učitele kreslení a matematiky a dalších technických předmětů. Ale hlavně podstatné je zda Ti co ten těžký obor - matematiku, fyziku, učí umí ty znalosti předat neboje jen odvykládají bez efektu na studentech. Můj otec učil, má pedagogické vzdělání ( technické kreslení, deskriptivu, matematiku) , a říkal , že toto povolání je posláním. Měl ty děti rád, oni pak chodili za ním ještě, když skončili. Není to jen o penězích to nezaručí to , že se školství posune dál, jen se chová jako nátlaková skupina a to je špatně. Kolik dní se v roce už teď neučí ????? Může si tohle dovolit soukromí sekror ?? To by jste byl asi už dávno na ulici Vážený. Pracovala jsem ve velkém podniku, podepsaná kolektivní smlouva - zněla v případě překročení zisku o 100 % dostanete 1 plat navíc, v případě dalších 200% dva platy. A co myslíte překročení tehdy bylo o 250 % a dostali jsme jeden a nazdar, předseda odborů tehdy řekl ano může stávkovat, ale kdo tam bude stát vy , já a závodní rada a stejně nám nic nedají, měl pravdu. Takže soukromý sektor je někde jinde a to, že máte VŠ a praxi tak ani tam Vám nezaručí třeba 50 000 měsíčně .

4 2
možnosti
ZB

Jistě učitelům můžeme dát i méně. Pokud už školy na nic nepotřebujeme, není důvod to neudělat. Často čtu o trhu práce a že kvůli tomu musím nastoupit do soukromého sektoru, abych tomu porozuměl. Nemusím. Jak píše paní kolegyně výše, když platy razantně nezvedneme, po 5 - 10 letech nebude mít kdo učit. Nebo ano, ale po současné tolik kritizované nízké kvalitě (dle mého nesmyslně) si můžeme nechat jen zdát. Již nyní je potíž sehnat jakéhokoliv kvalifikovaného kantora nebo kantorku. A skupina 50 až 55+ je proklatě velká a blíží se k důchodovému věku. A mladí nepřicházejí... A za stávajících podmínek nepřijdou!!!

5 0
možnosti
Foto

Ty platy tedy vůbec nejsou špatné:

Učitelé ZŠ a SŠ: 9. až 14. platová třída (obvykle 12.)

Ředitelé ZŠ a SŠ: 12. až 14. platová třída (obvykle 13.)

https://www.pedagogicka-komora.cz/2019/01/aktualni-tarifni-platy-ucitelu-dalsich.html

Ale chápu, že krajní hodnoty (4.- 7. platová třída) jsou působivé.

Kolik beret Vy?

1 1
možnosti

Přesně tak, já sám patřím k těm technikům, kterých je údajně nedostatek a o které se firmy prý přetahují (mj. finančními pobídkami). Realita je však taková, že na plat člověka, který má 22 let praxe a ve vzdělávacím procesu (kromě 8 let na ZŠ) strávil dalších 11 let (SŠ + dvě VŠ), v těch vyšších třídách (uváděné tabulky) nedosáhnu. Samozřejmě mohu změnit zaměstnání (celý život dělám v privátním sektoru), ale seriózních nabídek je (na rozdíl od tvrzení v TV) je minimum. A pokud vím, tak i u nás existují privátní školy, takže těm učitelům, kteří se cítí být nedocenění, mohou jen doporučit zkusit štěstí v reálném prostředí trhu práce.

3 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 24,74
  • Průměrná čtenost 4005x
Budu psát o školství a vzdělávání. Spravuji několik facebookových skupin a didaktických webů - Čtenářská gramotnost a projektové vyučování, Šotkoviny, Elektronické učebnice... Jsem prezidentem spolku Pedagogická komora.